Wykonanie
Nie
powiem Wam, jakim sposobem moja siostra doszła do tego, że połączenie
ananasa z
porzeczkami będzie niebiańskie. Niemniej, jak zwykle miała rację, a torcik zniknął w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki:3
jajka1 szklanka
cukru2/3 szklanki
mąki4 łyżki kartoflanki2
cukry waniliowe/aromat
waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
porzeczek czerwonych5
jogurtów ananasowych małych1
jogurt naturalnypuszka
ananasówopakowanie
żelatynyszczypta
soliSposób wykonania:
Białka oddzielamy od
żółtek. Do 3
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę, żeby nam nie wylewała się z garnka.Dodajemy 1
cukier waniliowy, szklankę
cukru, 2/3 szklanki
mąki, 4 łyżki kartoflanki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.Przygotowujemy masę
porzeczkowo-
ananasową. Do miski wlewamy 5
jogurtów ananasowych i 1 naturalny. Dodajemy 1/2 szklankę
cukru i 1
cukier waniliowy. Miksujemy.Dodajemy 2 szklanki obranych i umytych czerwonych
porzeczek. Miksujemy albo rozdrabniamy tłuczkiem, żeby zostały jak najmniejsze kawałki i jak najwięcej soku
owoce puściły.Dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa. Całość mieszamy.
Sok z ananasa podgrzewamy i rozpuszczamy opakowanie
żelatyny. Zostawiamy do przestygnięcia.Dodajemy do masy
porzeczkowo-ananasowej. Wstawiamy na 10-15 min. do lodówki, żeby zaczęła gęstnąć. Wylewamy na
biszkopt. Dekoracje układamy, jak masa jeszcze troszkę zgęstnie, ale nie będzie sztywna.Wstawiamy do lodówki na min. 6 h.Smacznego !