ßßß Cookit - przepis na ,,Letnie orzeźwienie", czyli porzeczkowy torcik z ananasami na biszkopcie.

,,Letnie orzeźwienie", czyli porzeczkowy torcik z ananasami na biszkopcie.

nazwa

Wykonanie

Nie powiem Wam, jakim sposobem moja siostra doszła do tego, że połączenie ananasa z porzeczkami będzie niebiańskie. Niemniej, jak zwykle miała rację, a torcik zniknął w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki
4 łyżki kartoflanki
2 cukry waniliowe/aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki porzeczek czerwonych
5 jogurtów ananasowych małych
1 jogurt naturalny
puszka ananasów
opakowanie żelatyny
szczypta soli
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek. Do 3 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, żeby nam nie wylewała się z garnka.
Dodajemy 1 cukier waniliowy, szklankę cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki kartoflanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę porzeczkowo-ananasową. Do miski wlewamy 5 jogurtów ananasowych i 1 naturalny. Dodajemy 1/2 szklankę cukru i 1 cukier waniliowy. Miksujemy.
Dodajemy 2 szklanki obranych i umytych czerwonych porzeczek. Miksujemy albo rozdrabniamy tłuczkiem, żeby zostały jak najmniejsze kawałki i jak najwięcej soku owoce puściły.
Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Całość mieszamy.
Sok z ananasa podgrzewamy i rozpuszczamy opakowanie żelatyny. Zostawiamy do przestygnięcia.
Dodajemy do masy porzeczkowo-ananasowej. Wstawiamy na 10-15 min. do lodówki, żeby zaczęła gęstnąć. Wylewamy na biszkopt. Dekoracje układamy, jak masa jeszcze troszkę zgęstnie, ale nie będzie sztywna.
Wstawiamy do lodówki na min. 6 h.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/07/letnie-orzezwienie-czyli-porzeczkowy.html