ßßß
Ciastem tym zainspirowałam się w Kuchennych zapiskach Edyty . Najpierw urzekło mnie swoją prostotą, a po upieczeniu tym, że przygotowuje się je równie szybko, jak i szybko zjada :-) Jest na prawdę pyszne...Składniki:1 i 1/2 szkl. mąki1/2 szkl. cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego ok. 100g1/2 szkl. oleju250 g ananasa z puszki w kawałkachszczypta soliWykonanie:W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać jajka, olej i jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki odsączonego z zalewy ananasa.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut.Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)Uwaga: Ciasto można zrobić również z innymi owocami np. brzoskwiniami, czy gruszkami z puszki.