ßßß Cookit - przepis na Torcik galaretkowo-piankowy ze śmietaną i czekoladą na kruchym spodzie.

Torcik galaretkowo-piankowy ze śmietaną i czekoladą na kruchym spodzie.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam torciki, jak wiecie ;) Tym razem wersja na kruchym cieście ! Zamiast zwykłego cukru ukazanego na zdjęciu polecam użyć cukier puder, wtedy ciasto wyjdzie jeszcze lepsze :)
Potrzebne składniki:
6 jajek,
kostka margaryny,
fix do śmietany,
szczypta soli,
śmietana 12% mała,
śmietana 18% duża,
2 szklanki mąki,
aromat,
2 galaretki gruszkowe,
1 galaretka agrestowa,
1 szklanka cukru pudru,
czekolada mleczna
Sposób wykonania:
Wbijamy 6 żółtek.
Dodajemy kostkę miękkiej margaryny, 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, szczyptę soli i parę kropli aromatu.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 h.
Wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 20 min. w 180 st.
1 szklankę wody przygotowujemy z 1 galaretką agrestową.
Gdy zacznie tężeć dodajemy dużą śmietanę 18% i wylewamy na ciasto.
Czekamy aż się zgęstnie.
Z 3,5 szklanki wody przygotowujemy 2 galaretki agrestowe.
Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na piankę.
Wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnięcia.
Małą śmietanę 12 % ubijamy na sztywno z fixem.
Wykładamy.
Posypujemy startą czekoladą.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/05/torcik-galaretkowo-piankowy-ze-smietana.html