Wykonanie

Mieliście już okazję poznać cudowny smak
serka capri ? Jeśli nie - czas najwyższy! Ja sama po raz pierwszy wypróbowałam go stosunkowo niedawno - kilka lat temu podczas wizyty u cioci, która okazała się jego wielką miłośniczką. I jak u cioci każdego ranka mogłam liczyć na
bagietkę z
serkiem capri i
pomidorem, tak po powrocie do domu następnego dnia wybrałam się na poszukiwania owego przysmaku w okolicznym sklepie. Znalazłam, a już wkrótce przekonałam się, że capri smakuje nie tylko na słono, ale i na słodko, a tak właściwie, z powodzeniem można jeść go
solo. Dla mnie najlepiej komponuje się z
makaronem i
szpinakiem lub
brokułami, a w wersji słodkiej - z pancakes . Chociaż właściwie od kilku dni powinnam pisać: w pancakes, bo... No właśnie, te pancakes są naprawdę wspaniałe. Delikatne dzięki serkowi, z intencjonalnie
kokosowym posmakiem. Niesamowitą puszystość zawdzięczają zaś
mące kokosowej, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Swoją
drogą,
jogurt z
mąką kokosową to od dłuższego czasu moja ulubiona kolacja. Zwłaszcza, jeśli gdzieś tam
doda się
syropu butterscotch. Szczerze polecam./1 porcja/

- 30g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 30g
mąki kokosowej*- 1
jajko- 1/3 szklanki
mleka kokosowo-
ryżowego**- 50g
serka capri- 1 łyżeczka
miodu- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-szczypta
soliMąki,
proszek do pieczenia i
sól dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
jajko,
mleko,
miód i
serek capri. Całość miksujemy za pomocą miksera do uzyskania niemal gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilkę. W tym czasie nagrzewamy patelnię, na której następnie smażymy z obydwu stron na średnim ogniu niewielkie placuszki. Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie
świeże borówki i
syrop butterscotch.*można zastąpić w całości
mąką żytnią,
ryżową, pełnoziarnistą (...)**do zastąpienia dowolnym
mlekiem
/1 serving/- 30g wholewheat
flour- 30g coconut
flour- 1 egg- 1/3 cup coconut-rice milk- 50g capri- 1 tsp honey- 1/2 tsp baking powder- pinch of saltSift together wholewheat and coconut
flour, baking powder and salt. Then, add egg, milk, capri and honey. Mix all ingredients together until combined. Lightly grease and heat a non-stick skillet. Ladle blobs of the pancake mix into the pan and cook on a medium heat until lots of bubbles rise to the top of the pancakes. Turn the pancakes over and cook for another minute or so.
Serve with your favourite additions (e.g. blueberries and butterscotch
syrup).