ßßß Cookit - przepis na Pancakes z serka capri / Capri coconut pancakes

Pancakes z serka capri / Capri coconut pancakes

nazwa

Wykonanie

Mieliście już okazję poznać cudowny smak serka capri ? Jeśli nie - czas najwyższy! Ja sama po raz pierwszy wypróbowałam go stosunkowo niedawno - kilka lat temu podczas wizyty u cioci, która okazała się jego wielką miłośniczką. I jak u cioci każdego ranka mogłam liczyć na bagietkę z serkiem capri i pomidorem, tak po powrocie do domu następnego dnia wybrałam się na poszukiwania owego przysmaku w okolicznym sklepie. Znalazłam, a już wkrótce przekonałam się, że capri smakuje nie tylko na słono, ale i na słodko, a tak właściwie, z powodzeniem można jeść go solo. Dla mnie najlepiej komponuje się z makaronem i szpinakiem lub brokułami, a w wersji słodkiej - z pancakes . Chociaż właściwie od kilku dni powinnam pisać: w pancakes, bo... No właśnie, te pancakes są naprawdę wspaniałe. Delikatne dzięki serkowi, z intencjonalnie kokosowym posmakiem. Niesamowitą puszystość zawdzięczają zaś mące kokosowej, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Swoją drogą, jogurt z mąką kokosową to od dłuższego czasu moja ulubiona kolacja. Zwłaszcza, jeśli gdzieś tam doda się syropu butterscotch. Szczerze polecam.
/1 porcja/
- 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g mąki kokosowej*
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka kokosowo-ryżowego**
- 50g serka capri
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Mąki, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mleko, miód i serek capri. Całość miksujemy za pomocą miksera do uzyskania niemal gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilkę. W tym czasie nagrzewamy patelnię, na której następnie smażymy z obydwu stron na średnim ogniu niewielkie placuszki. Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie świeże borówki i syrop butterscotch.
*można zastąpić w całości mąką żytnią, ryżową, pełnoziarnistą (...)
**do zastąpienia dowolnym mlekiem
/1 serving/
- 30g wholewheat flour
- 30g coconut flour
- 1 egg
- 1/3 cup coconut-rice milk
- 50g capri
- 1 tsp honey
- 1/2 tsp baking powder
- pinch of salt
Sift together wholewheat and coconut flour, baking powder and salt. Then, add egg, milk, capri and honey. Mix all ingredients together until combined. Lightly grease and heat a non-stick skillet. Ladle blobs of the pancake mix into the pan and cook on a medium heat until lots of bubbles rise to the top of the pancakes. Turn the pancakes over and cook for another minute or so. Serve with your favourite additions (e.g. blueberries and butterscotch syrup).
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/08/pancakes-z-serka-capri-capri-coconut.html