ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Podgardle wieprzowe - 200 g
Boczek surowy - 150 g
Łopatka wieprzowa - 400 g
Wątróbka cielęca - 40 g
Kaczka - 500 g
Wątróbka kurza - 30 g
Cebula - 2 szt
Marchew - 2 szt
Suszone grzyby - 100 g
Kajzerka - 3 szt
Jaja - 4 szt
Liście bobkowe - 2 szt
Majeranek - 1 szklanka
Ziele angielskie - 4 szt
Gałka muszkatołowa - ok. 0,5 szt
Sól i pieprz - do smaku
Tłuszcz - do smarowania formy
Boczek, podgardle, kaczkę i łopatkę podsmażamy i dusimy w krótkim sosie, następnie zalewamy wodą, dodajemy cebulę, ziele, pieprz, liść, grzyby. Całość dusimy. W połowie gotowania solimy. Gdy mięso stanie się bardzo miękkie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wątróbki zalewamy wrzącym wywarem i dusimy przez ok 5 min. Bułkę moczymy w wywarze. Mięso, bułkę, grzyby przepuszczamy przez maszynkę 3 razy.
Dodajemy sól pieprz gałkę muszkatołową, majeranek i jaja.
Całość dokładnie mieszamy. Formy smarujemy tłuszczem, napełniamy do 3/4 pasztetem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 °C przez ok godzinę. Do pasztetu możemy dodać wszystkie pozostałości po mięsach pieczonych, duszonych (wyjętych z sosu), świeżych okrawków, resztek pieczonej kaczki, gęsi, kurczaka. Zawsze pasztet staje się smaczniejszy od bogatego rodzaju mięs zawartych w środku. Jeśli chodzi zaś o wątróbkę do pasztetu najlepiej nadaje się wątróbka cielęca gdyż powoduje ona iż robi się gładki, a nie grudkowaty jak z wątróbki wieprzowej lub mdły jak z wątróbki kurzej.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/pasztet-domowy