ßßß
Moja Rodzina, mimo tego, że nie bywam często w domu, wie jakich produktów unikam i zawsze bierze to pod uwagę. Mama robi osobne kotlety w panierce z płatków ryżowych lub obtoczone w mące kukurydzianej, zawsze czeka na mnie ugotowany brązowy ryż, a do tego upieczony indyk. Babcia w szafce trzyma wafle ryżowe na w razie czego, a mięso przygotowuje takie, by nie miało panierki. Wszyscy wiedzą jak się odżywiam i bardzo cieszę się, że to szanują i biorą pod uwagę, mimo tego, że czasem przygotowanie osobnych posiłków jest kłopotliwe. Pamiętam jak przed gdańskim półmaratonem jedną z największych niespodzianek było upieczone przez Mamę i Ciocię ciasto marchewkowe z mojego własnego przepisu... :)Z inspiracji Weroniki, a także z braku pomysłu na wykorzystanie kilku produktów z lodówki, w końcu zrobiłam jakiś czas temu własny, bardzo pożywny krem. Gęsty, aromatyczny dzięki tymiankowi i bazylii, bez mąki i śmietany. Bardzo rozgrzewający i sycący. Dziś dzielę się tym przepisem.Czego potrzebujesz?- 2 szklanki ugotowanej cieciorki- 1/2 ugotowanego brokuła- łyżka oliwy z oliwek- 2 ząbki czosnku- łyżka bazylii- łyżka tymianku- 1/2 łyżeczki kurkumy- 1/2 łyżeczki ostrej papryki- sól i pieprz dla smaku- tyle wody, aby dało radę zblendować cieciorkę i brokuła i zachować konsystencję gęstego kremu (ja użyłam około dwóch szklanek)- serek ricotta (opcjonalnie - smak robi się delikatniejszy, ale w wersji bez mlecznej spokojnie można pominąć)Cieciorkę i brokuła miałam ugotowane dzień wcześniej. Wraz z czosnkiem i przyprawami (prócz ziół) wrzucamy je do garnka. Zalewamy ok. dwoma szklankami wody i wstępnie blendujemy. Powstały krem podgrzewamy do wysokiej temperatury (nie gotujemy jeszcze), wlewamy oliwę i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Podgrzewamy zupę do zagotowania, w tym czasie przygotowując zioła - tymianek i bazylię. Zioła wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu) i chwilę podsmażamy, aż zaczną wydzielać piękny aromat. Dodajemy je do zupy, mieszamy i czekamy, aż do zagotowania.Propozycja podania: z łyżką serka ricotta i szczyptą tymianku.