Wykonanie
Ewidentnie robię zbyt mało kremów i zup.Rodzice ostatnio zrobili niesamowicie pyszny barszcz ukraiński! Nie wiem jak kiedyś mogłam twierdzić, że ta zupa jest niedobra. Jest świetna! Z kolei Babcia, jak tylko mam możliwość ją odwiedzić, co rusz tworzy inny krem, ze specjalnie dobranych składników - do zagęszczania używa
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, ponadto nie dodaje nawet gęstej
śmietany, bo wie, że unikam
przetworów mlecznych. Za każdym razem taki krem jest wyjątkowy i mogłabym pochłaniać go talerzami...

Moja Rodzina, mimo tego, że nie bywam często w domu, wie jakich produktów unikam i zawsze bierze to pod uwagę. Mama robi osobne kotlety w panierce z
płatków ryżowych lub obtoczone w
mące kukurydzianej, zawsze czeka na mnie ugotowany
brązowy ryż, a do tego upieczony
indyk. Babcia w szafce trzyma
wafle ryżowe na w razie czego, a
mięso przygotowuje takie, by nie miało panierki. Wszyscy wiedzą jak się odżywiam i bardzo cieszę się, że to szanują i biorą pod uwagę, mimo tego, że czasem przygotowanie osobnych posiłków jest kłopotliwe. Pamiętam jak przed gdańskim półmaratonem jedną z największych niespodzianek było upieczone przez Mamę i Ciocię ciasto
marchewkowe z mojego własnego przepisu... :)Z inspiracji Weroniki, a także z braku pomysłu na wykorzystanie kilku produktów z lodówki, w końcu zrobiłam jakiś czas temu własny, bardzo pożywny krem. Gęsty, aromatyczny dzięki tymiankowi i
bazylii, bez
mąki i
śmietany. Bardzo rozgrzewający i sycący. Dziś dzielę się tym przepisem.Czego potrzebujesz?- 2 szklanki ugotowanej
cieciorki- 1/2 ugotowanego
brokuła- łyżka
oliwy z oliwek- 2 ząbki
czosnku- łyżka
bazylii- łyżka
tymianku- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki-
sól i
pieprz dla smaku- tyle
wody, aby dało radę zblendować
cieciorkę i
brokuła i zachować konsystencję gęstego kremu (ja użyłam około dwóch szklanek)-
serek ricotta (opcjonalnie - smak robi się delikatniejszy, ale w wersji bez
mlecznej spokojnie można pominąć)
Cieciorkę i
brokuła miałam ugotowane dzień wcześniej. Wraz z
czosnkiem i
przyprawami (prócz
ziół) wrzucamy je do garnka. Zalewamy ok. dwoma szklankami
wody i wstępnie blendujemy. Powstały krem podgrzewamy do wysokiej temperatury (nie gotujemy jeszcze), wlewamy
oliwę i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Podgrzewamy zupę do zagotowania, w tym czasie przygotowując
zioła -
tymianek i
bazylię.
Zioła wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu) i chwilę podsmażamy, aż zaczną wydzielać piękny aromat. Dodajemy je do zupy, mieszamy i czekamy, aż do zagotowania.Propozycja podania: z łyżką
serka ricotta i szczyptą
tymianku.