ßßß Cookit - przepis na Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Zupa genialna w swojej prostocie. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kremów. Świetnie smakuje z grzankami, serem feta czy wędzonym łososiem. By uzyskać nieco ładniejszy kolor minutę przed miksowaniem dorzuciłem do niej małą garść liści szpinaku baby. Można oczywiście pominąć tę czynność. Zapraszam! :)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)
Ilość: dla 3-4 osób
Poziom trudności: średni
Czas wykonywania: ok 30 minut
Składniki:
- 1 bardzo duży por lub 2 mniejsze
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 800-1000 ml bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól morska
- pieprz
- świeża pietruszka, koperek lub szczypiorek
- oliwa
- łyżka masła
Do podania (ewentualnie)
- grzanki, feta, kwaśna śmietana lub wędzony łosoś
Wykonanie:
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z łyżką masła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki pora i w kostkę ziemniaki. Smażymy razem przez około 5-7 minut. Dolewamy bulion i pod przykryciem zupę gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy zahartowaną słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie miksujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! ;)
Źródło:http://www.cookuj.pl/2016/02/zupa-porowo-ziemniaczana.html