Wykonanie
27 Października 2013 Gotowanie ze stylemW ostatnim czasie stale nachodzi mnie ochota na
ciasto drożdżowe. Nie ukrywam więc, że w najbliższym czasie na blogu może pojawiać się coraz więcej
drożdżowych przepisów. Moja propozycja na dziś to
drożdżowe ślimaki z
konfiturą wiśniową i
migdałami polane
cytrynowym lukrem. Dość proste do wykonania i bardzo oryginalne w smaku. Według mnie nadają się idealnie na niedzielny, popołudniowy deser.
Drożdżowe ciasto rozetowe z
konfiturą wiśniową,
migdałami i lukrem
cytrynowymSkładniki :Ciasto:1 szklanka
mleka500 g
mąki1
jajko50 g
drożdży6 łyżek
cukru100 g
masłaNadzienie:240 g
konfitury wiśniowej100 g posiekanych na drobno
migdałówLukier cytrynowy:3/4 szklanki
cukru pudru3-4 łyżki stołowe
soku z cytrynyDodatkowo:
Masło do posmarowania formySposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie powinno być gorące). Dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru oraz 3 pełne łyżki
mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.Rozczyn przelać do miski, wbić
jajko, dodać szklankę
mąki, resztę
cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę
mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone
masło. Ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć
mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 30 - 40 minut).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić na stolnicy rękoma podsypując nieco
mąki.Tortownicę o średnicy 21 cm nasmarować
masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć
konfiturę wiśniową i równomiernie rozsmarować ją na całej powierzchni, oprószyć obficie posiekanymi
migdałami.Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego
boku i pokroić na kilka plastrów o grubości 4 – 5 cm. Pokrojone
ślimaki ułożyć w tortownicy dość luźno obok siebie.Piec około 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać dokładnie z wyciśniętym
sokiem z cytryny za pomocą łyżki. Następnie polać ciasto równomiernie lukrem.
Zobacz także:
Dynia w occie
Ślimaki drożdżoweKarkówka słodko pikantna
Sałatka z
tuńczykiem,
jajkiem i
czerwoną paprykąMazzi 07-09-2014 10:45:18Witam! Z początku muszę przyznać ciasto mnie troszkę zaskoczyło ponieważ było bardzo rzadkie i podsypywałam odrobiną
mąki by w końcu zaczęło odchodzić od rąk, już myślałam, że może jest błąd w składnikach( chodzi mi o ilość
mąki), ale przy dalszym wyrabianiu wszystko było już ok chociaż dość długo się je wyrabiało, ale po upieczeniu po prostu palce lizać, ciasto puszyste, mięciutkie, wspaniałe:)Dodaj Komentarz: