Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 400g
mąki pszennej- 1
jajko- 1 szklanka
mleka- 100g
masła- 6 łyżek
cukru- 50g
drożdży*na nadzienie- 300g
konfitury wiśniowej- 100g posiekanych
migdałów*dodatkowo- 1
cytryna-
cukier puderSposób przygotowania:1.
Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Następnie wsypujemy 1 łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki oraz pokruszone
drożdże, mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.2. Do miski wsypujemy pozostałą
mąkę,
cukier, wbijamy
jajko, wlewamy wyrośnięty rozczyn,
masło, wyrabiamy ręką ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać trochę
mąki), formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrabiamy, podsypując nieco
mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy
konfiturą, posypujemy
migdałami, zawijamy na kształt rolady (wzdłuż dłuższego
boku) i kroimy na kilka 5cm plastrów, które układamy w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką tortownicy, dość luźno obok siebie.4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotowe ślimaczki studzimy, następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z
cukru pudru i
soku z cytryny.