Wykonanie
Składniki na 6 porcji:1 cała
pierś z kurczaka1
cebula średniej wielkości1
marchew1
pietruszka½ średniej wielkości
selera korzeniowego1 główka
kalafiora1½ łyżki stołowej
margaryny Palmy lub innej
margaryny kostkowej3 duże
pieczarki1½ szklanki
wody3
suszone owoce ziela angielskiegosól,
pieprzsłodka mielona
paprykaSposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.
Kalafior opłukać a następnie pokroić na różyczki.
Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą
wodą, pokroić w kostkę o wymiarach (1 cm x 1 cm) a następnie oprószyć dość obficie
solą,
pieprzem oraz słodką mieloną
papryką.Na patelni rozgrzać
margarynę, wrzucić
pierś z kurczaka i smażyć z każdej strony, po czym przełożyć do rondla. Dodać
ziele angielskie oraz pokrojone
pieczarki.
Cebulę pokroić w półplasterki a następnie zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy
mięso. Kiedy
cebula będzie miękka i zarumieniona przełożyć ją do rondla a na patelnię wlać 1½ szklanki
wody, zagotować i także przelać do rondla.
Marchew,
pietruszkę i
seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę a następnie przełożyć do rondla i gotować z pozostałymi składnikami do miękkości.Następnie dodać pokrojony w różyczki
kalafior i gotować jeszcze przez 10 minut, aż
kalafior będzie miękki.Na koniec gulasz można przyprawić jeszcze nieco
solą i
pieprzem do smaku, ewentualnie odrobiną
Vegety natur bez konserwantów.Podawać z ugotowanym
ryżem.