ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kalafiorem i kurczakiem

Gulasz z kalafiorem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 porcji:
1 cała pierś z kurczaka
1 cebula średniej wielkości
1 marchew
1 pietruszka
½ średniej wielkości selera korzeniowego
1 główka kalafiora
1½ łyżki stołowej margaryny Palmy lub innej margaryny kostkowej
3 duże pieczarki
1½ szklanki wody
3 suszone owoce ziela angielskiego
sól, pieprz
słodka mielona papryka
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski. Kalafior opłukać a następnie pokroić na różyczki.
Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o wymiarach (1 cm x 1 cm) a następnie oprószyć dość obficie solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić pierś z kurczaka i smażyć z każdej strony, po czym przełożyć do rondla. Dodać ziele angielskie oraz pokrojone pieczarki.
Cebulę pokroić w półplasterki a następnie zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Kiedy cebula będzie miękka i zarumieniona przełożyć ją do rondla a na patelnię wlać 1½ szklanki wody, zagotować i także przelać do rondla.
Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę a następnie przełożyć do rondla i gotować z pozostałymi składnikami do miękkości.
Następnie dodać pokrojony w różyczki kalafior i gotować jeszcze przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
Na koniec gulasz można przyprawić jeszcze nieco solą i pieprzem do smaku, ewentualnie odrobiną Vegety natur bez konserwantów.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_gulasz-z-kalafiorem-i-kurczakiem.html