ßßß
Składniki na 6 porcji:1 cała pierś z kurczaka1 cebula średniej wielkości1 marchew1 pietruszka½ średniej wielkości selera korzeniowego1 główka kalafiora1½ łyżki stołowej margaryny Palmy lub innej margaryny kostkowej3 duże pieczarki1½ szklanki wody3 suszone owoce ziela angielskiegosól, pieprzsłodka mielona paprykaSposób przygotowania:Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski. Kalafior opłukać a następnie pokroić na różyczki.Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o wymiarach (1 cm x 1 cm) a następnie oprószyć dość obficie solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić pierś z kurczaka i smażyć z każdej strony, po czym przełożyć do rondla. Dodać ziele angielskie oraz pokrojone pieczarki.Cebulę pokroić w półplasterki a następnie zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Kiedy cebula będzie miękka i zarumieniona przełożyć ją do rondla a na patelnię wlać 1½ szklanki wody, zagotować i także przelać do rondla.Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę a następnie przełożyć do rondla i gotować z pozostałymi składnikami do miękkości.Następnie dodać pokrojony w różyczki kalafior i gotować jeszcze przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.Na koniec gulasz można przyprawić jeszcze nieco solą i pieprzem do smaku, ewentualnie odrobiną Vegety natur bez konserwantów.Podawać z ugotowanym ryżem.