ßßß
Składniki na 3 porcje:½ główki sałaty lodowej1 świeży ogórek długi1 mała papryczka chilisok z ½ cytryny2 łyżki oleju2 łyżki octu winnego4 łyżki oliwy extra virgin½ łyżeczki ciemnego sosu sojowegosól, pieprz2 łyżki uprażonych pestek słonecznikaSposób przygotowania:Rybę opłukać, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić filet z łososia i smażyć równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w grubą kostkę. Filet można także upiec w piekarniku bez dodawania oleju (około 25-30 minut w temperaturze 150°C).Ogórek oraz sałatę umyć pod bieżącą wodą. Ogórek ze skórką pokroić w bardzo cienkie, podłużne plastry. Sałatę porwać na duże kawałki.Papryczkę chili oczyścić, opłukać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Można także pozostawić kilka jej plastrów do dekoracji.Ocet winny połączyć z oliwą oraz 1/2 łyżeczki sosu sojowego. Dodać chili i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki.Na dużym talerzu ułożyć plastry ogórka i sałatę. Obłożyć kawałkami łososia, polać sosem i posypać uprażonymi pestkami słonecznika (na patelnię teflonową wrzucić pestki słonecznika i prażyć je około 4 minut od czasu do czasu mieszając).