Wykonanie
19 Lipca 2013 Gotowanie ze stylem
Sałatka z
łososiem i świeżym chrupiącym
ogórkiem to pyszna przekąska na różne okazje (śniadanie bądź lunch – jeśli nie jesteście jeszcze na urlopie).
Łosoś to
ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw i choć tłusta, to bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3.
Sałatka polana jest pikantnym sosem z dodatkiem
chili oraz posypana prażonymi
pestkami słonecznika.
Sałatka z
łososiem w pikantnym sosie
chili
Składniki na 3 porcje:½ główki
sałaty lodowej1 świeży
ogórek długi1 mała
papryczka chilisok z ½
cytryny2 łyżki
oleju2 łyżki
octu winnego4 łyżki
oliwy extra virgin½ łyżeczki ciemnego
sosu sojowegosól,
pieprz2 łyżki uprażonych pestek
słonecznikaSposób przygotowania:
Rybę opłukać, oprószyć
solą i
pieprzem oraz skropić
sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić filet z
łososia i smażyć równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w grubą kostkę. Filet można także upiec w piekarniku bez dodawania
oleju (około 25-30 minut w temperaturze 150°C).
Ogórek oraz
sałatę umyć pod bieżącą
wodą.
Ogórek ze skórką pokroić w bardzo cienkie, podłużne plastry.
Sałatę porwać na duże kawałki.
Papryczkę chili oczyścić, opłukać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Można także pozostawić kilka jej plastrów do dekoracji.
Ocet winny połączyć z
oliwą oraz 1/2 łyżeczki
sosu sojowego. Dodać
chili i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki.Na dużym talerzu ułożyć plastry
ogórka i
sałatę. Obłożyć kawałkami
łososia, polać sosem i posypać uprażonymi
pestkami słonecznika (na patelnię teflonową wrzucić
pestki słonecznika i prażyć je około 4 minut od czasu do czasu mieszając).
