Wykonanie
14 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylemDla wszystkich, którzy lubią ciasta z dużą ilością
bakalii przedstawiam przepis na keks z dodatkiem
chałwy,
daktyli i
polewy czekoladowej. Do ciasta można wykorzystać różnego typu
bakalie w zależności od upodobania:
suszoną żurawinę,
śliwki,
rodzynki a nawet
figi. Mnie najlepiej smakują
daktyle.
Polewę czekoladową wykonujemy z połączenia
czekolady i
śmietany kremówki; smakuje ona wyśmienicie szczególnie po zastygnięciu.

Składniki :4
jajka150 g
cukru32 g
cukru wanilinowego (1 opakowanie)230 g
mąki pszennej3 łyżki
śmietany 30%100 g
chałwy3 łyżki
whisky100 g posiekanych na drobno
orzechów włoskich (mogą być to także
orzechy nerkowca, brazylijskie lub laskowe)100 g pokrojonych
suszonych daktyli, mogą być to także
rodzynki,
żurawina lub
suszone śliwki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 otarta skórka z wyparzonej
cytrynyPolewa:50 g
śmietany 30%50 g
czekolady o
masie kakaowej 60% (może to być także
czekolada deserowa lub gorzka)Sposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Całe
jajka wraz z
cukrem ubić na puszystą masę, w trakcie dodawać porcjami
cukier. Pod koniec ubijania dodać
cukier wanilinowy. Następnie dodać
śmietanę,
whisky oraz otartą
skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo
mąkę, całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone
daktyle, pokruszoną
chałwę i
skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką formę keksową. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 – 50 minut.Upieczone ciasto odstawić do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną
czekoladę oraz odrobinę
śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać. Cały czas mieszając dodawać pozostałą ilość
śmietany. Polewę nanieść za pomocą pędzelka na upieczone i przestudzone ciasto.
