Składniki4 jajka (duże L), świeże i ogrzane w temp. pokojowej200 g masłaskórka i sok z 1 cytryny lub mandarynki1 szklanka cukru (180 g)1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)1 łyżeczka proszku do pieczeniado posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczkaPrzygotowaniePrzygotować formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22 - 25 cm. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny lub mandarynki, odstawić.Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.WskazówkiBabkę można też udekorować świeżymi malinami jak w tym przepisie .Można też zrobić polewę kawowo-chałwową z rodzynkami (zdjęcie na dole strony):150 g chałwy waniliowej4 łyżki śmietanki kremówki 30%1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnejgarstka miękkich rodzynekWszystkie składniki oprócz rodzynek podgrzać na minimalnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się chałwy i otrzymania jednolitej polewy. Udekorować babkę polewą.