ßßß
Cookit - przepis na Cytrynowa babka z malinami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cytrynowa babka z malinami
Składniki
Jajko
Masło
Cytryna
Cukier
Laska wanilii
Cukier wanilinowy
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Wykonanie
4
jajka
200 g
masła
skórka i sok z 1/2
cytryny
1 szklanka
cukru
(180 g)1
laska wanilii
lub 2 łyżki
cukru wanilinowego
1 szklanka
mąki pszennej
tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
do posmarowania formy: 1 łyżka
masła
i około 3 łyżek mielonych
orzechów
. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
Masło
roztopić, dodać sok i
skórkę z cytryny
przestudzić dodać
cukier wanilinowy
.Do drugiej miski przesiać
mąkę pszenną
razem z
mąką ziemniaczaną
oraz
proszkiem do pieczenia
, wymieszać.Do ubitych
jajek
dodać mieszankę
mąki
i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto .Do ciasta wlać
masło
i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylać do przygotowanej formyi wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
Lukier
cytrynowy
z
malinami
:
cukier puder
wymieszać z
sokiem z cytryny
(dodać go tyle aby otrzymać gęsty
lukier
, w razie potrzeby dodać więcej
cukru pudru
lub więcej
soku z cytryny
). Ciasto udekorować lukrem i posypać pokruszonymi mrożonymi
malinami
.
Źródło:
http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/04/cytrynowa-babka-z-malinami.html
Przepisy powiązane
Babka
Babka łatwa
Cytrynowa babka piaskowa
Babka
Babka łatwa
Składniki powiązane (0)