Wykonanie
Oczywiście ta
kawa jest nie tylko w kubku, ale i w babce ;-). Babeczka jest pyszna, sypka, prosta w wykonaniu, a w smaku taka, jaką lubię. Przepis na nią dostałam od Beatki, która często ją robi na Wielkanoc, i miło, że zechciała się z nami podzielić recepturą. Dziękuję i polecam wszystkim :-).Składniki:250 g
masła5
jajek1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaekstrakt lub
aromat do ciast np.
cytrynowy lub otarta
skórka z cytryny2 łyżki
kawy rozpuszczalnejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do utartej masy dodawać stopniowo
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać ekstrakt/aromat lub
skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej
kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości
wody, zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.Formę do pieczenia (u mnie forma z kominkiem, piekłam w prodiżu) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przelać do niej jasną część ciasta, na nią wyłożyć część
kawową. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara).Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, chwilę wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.Smacznego :-).