Wykonanie
Zimową
porą zupa cebulowa sprawdza się wyśmienicie. Jest bardzo smaczna i treściwa. Smaczna pod warunkiem, że lubimy
cebulę.Wiadomo, że
cebula służy
sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…Składniki:
1 duża
marchewka1 kawałek
selera8 średnich
cebul1
pomidor5 łyżek
oliwykawałek
sera ok 100-150 g.
Przyprawy: mielony
pieprz, mielony
kminek, mielone
ziele angielskie,
sól,
liść laurowy, ewentualnie
sok z cytryny.
Ubrać, umyć
marchewkę i
seler.Pokroić w kostkę.Do garnka wlać
olej.Wrzucić
marchew i
seler.Podsmażyć.Zalać 1 – 1.5
wody.Dodać
przyprawy.Gotować.Po 10 minutach wyjąć
liść laurowy i włożyć
pomidor bez skórki oraz jedną posiekaną
cebulę.Nadal gotować.Ugotowaną zupę zmiksować.W tym czasie obrać 5-6
cebul. Przekroić na połowę i pociąć na cienkie półksiężyce.Na patelni rozgrzać
olej i zrumienić pociętą
cebulę.Dodać zrumienioną
cebulę.W razie potrzeby lekko zakwasić
sokiem z cytryny.Na dno bulionówek nałożyć nieco
sera typu gouda lub inny.Nalać gorącej zupy.Po wierzchu posypać tartym
serem.
Bagietkę pokroić na kromki lub delikatesowe
bułki przekroić na połowę.Podsmażyć na
maśle (nie zdejmować z ognia).Na każdej położyć plaster
sera.Patelnię przykryć pokrywką aby roztopił się
ser na wierzchu grzanki.Zupę podawać gorącą z grzankami.
Uwaga: Ostrożnie z dodawaniem
soli.
Ser bywa wystarczająco słony by zrezygnować z solenia zupy.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do spożywania
cebuli są m.in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność
serca.