Wykonanie

Wczorajszy dzień należał do bardzo przyjemnych, a to głównie dzięki Zuzi, która w drodze z przedszkola po świątecznym koncercie niespodziewanie stwierdziła, że nic się nie stanie, jeśli Mikołaj nie zostawi jej niczego pod choinką, bo ja i Piotrek jesteśmy dla niej najlepszym prezentem :)
Serce mi zatrzepotało z radości i już nic tego dnia zepsuć nie mogło :)Nic
dziwnego, że bez zająknięcia zgodziłam się upiec coś dla jej koleżanek, chociaż jeszcze doczyszczam kuchnię oraz (o zgrozo!) resztę domu po wypiekaniu i dekorowaniu pierniczków z bliźniakami. Dotąd nie wiem, jak im się udało polukrować szafę w pokoju dziecinnym :PPonieważ zbliżają się święta, a czasu miałyśmy niewiele, cóż innego mogłam upiec, jeśli nie muffiny piernikowe? Żeby nie było niespodzianek, wybrałam jeden z przepisów niezawodnej Nigelli (z jej książki „Feast”) i oczywiście nie zawiodłam się :)Muffiny z tego przepisu smakują, jak najlepszy piernik – są wilgotne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne. Piękny, głęboki kolor zawdzięczają melasie, a niesamowity smak
przyprawom korzennym, które sprawiają, że po upieczeniu muffiny pachną świętami :)Polecam :)Składniki na 12 muffinek:250g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 i 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków50g ciemnego
cukru muscovado50g jasnego
cukru z muscovado150ml
mleka1
jajko6 łyżek
oleju rzepakowego6 łyżek
syropu złocistego (golden
syrup)4 łyżki melasy1/4 łyżeczki
octu balsamicznegoWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
przyprawy i oba
cukry wymieszaj dokładnie w dużej misce.W oddzielnym naczyniu zmieszaj
mleko,
jajko oraz pozostałe płynne składniki. Przelej mieszankę do misy z suchymi składnikami i wymieszaj krótko, niezbyt dokładnie łyżką lub szpatułką. W
masie mogą być wciąż widoczne grudki
mąki.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20 minut, aż wyrosną i będą sprężyste w dotyku lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Wystudź na kratce.Smacznego :)