Wykonanie
Nic nie przypomina nam smaku lata lepiej niż grillowany
kurczak z nutą
cytryny i
czosnku. Aromat tego
kurczaka, który będzie powstawał podczas grillowania będzie zapraszał gości aby zebrać się wokół stołu na przyjemny posiłek.Składniki:6 połówek
piersi z kurczaka¼ szklanki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku przepuszczone przez praskę2 łyżeczki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka zmielonego
kminku1 ½ łyżeczki
soli morskiejPrzygotowanie :Połączyć wszystkie składniki do marynaty oprócz
piersi z kurczaka i dokładnie wymieszać. Dobrym sposobem jest umieszczenie wszystkich składników w słoiku, zamknięcie go i dokładne ich wymieszanie. Z piersi usunąć nadmiar tłuszczu. Piersi umieścić w szklanym zamykanym naczyniu, zalać przygotowaną marynatą. Starać się pokryć piersi z każdej strony marynatą. Całość włożyć do lodówki i marynować 4-8 godzin. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć piersi z marynaty i odłożyć na talerzu do osiągnięcia temperatury pokojowej. Nadmiar marynaty wytrzeć
z piersi kurczaka, natrzeć
oliwą z oliwek i grillować około 10 minut z każdej strony.Do tego przepisu można zastosować miłą odmianę. Zamiast
piersi z kurczaka proponujemy dodać filety np. z
łososia czy np.
steki z
tuńczyka. Polecamy wtedy pominąć
kminek i
pieprz. A w zamian dodać ½ łyżeczki suszonego
rozmarynu oraz 1 łyżeczkę suszonego
tymianku lub 1 łyżeczkę
suszonego oregano.
Ryby powinniśmy też zdecydowanie krócej marynować. Nie więcej niż 2 godziny.Summary

Recipe
NameGrillowana
pierś z kurczaka w
cytrynowo-czosnkowej marynaciePublished On2014-06-22Preparation
Time4HCook
Time20MTotal
Time4H20MAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)