ßßß Cookit - przepis na Idealne ciasto na pierogi wg Mojej Babci / Perfect dumpling dough by my Granny

Idealne ciasto na pierogi wg Mojej Babci / Perfect dumpling dough by my Granny

nazwa

Wykonanie

Jedno z najbardziej kojarzących się z polską kuchnią dań – pierogi.
One of the most Polish dishes – pierogi (dumplings).

Do tej pory opublikowałam na blogu 2 posty z przepisami, które są z nimi związane – Pieczone pierogi mojej Babci (ciasto) i Pan stickers – pierożki z patelni (ciasto). W obu przypadkach po kliknięciu w link znajdziecie instrukcję, jak przygotować samo ciasto. Nie inaczej będzie tym razem ;) Chociaż jeśli zaliczymy samosy do pierogów, to jest jeden przepis na „pełne” danie – Samosa / samosy z ziemniakami i groszkiem . Przy kolejnym „pierogowym” przepisie poprawię się, obiecuję ;)
A tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu – dodajcie swoje ulubione nadzienie, dobrze sklejcie brzegi, wrzućcie na wrzątek i po kilku minutach będziecie mogli cieszyć się smakowitymi pierogami o idealnym, mięciutkim cieście :)
Składniki (na ok 40 pierogów):
300g mąki
1 żółtko
200ml wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
rozbełtaj żółtko z wodą i olejem
wsyp mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego mokre składniki, dodaj szczyptę soli
wymieszaj wszystko i zagnieć gładkie ciasto
następnie rozwałkuj cienko i wytnij szklanką porcje ciasta, które wypełnisz nadzieniem
gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię
następnie odcedź je dobrze – są gotowe do jedzenia :)
Smacznego! :)

Ingredients (for about 40 dumplings):
300g of flour
1 egg yolk
200ml of water
2 tbsp of oil
pinch of salt
using a fork, mix egg yolk with water and oil
put flour into a big bowl, make a space in the middle and pour wet ingredients in it
stir everything and knead the dough until smooth
roll out the dough thinly and cut portions (using f.e. a glass) that you’ll put feeling in
cook dumplings in hot salted water for 2-3 minutes from the moment when they float to the surface
drain well and serve :)
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/09/26/idealne-ciasto-na-pierogi-mojej-babci