Wykonanie
Jedno z najbardziej kojarzących się z polską kuchnią dań – pierogi.One of the
most Polish dishes – pierogi (dumplings).…Do tej
pory opublikowałam na blogu 2 posty z przepisami, które są z nimi związane – Pieczone pierogi mojej Babci (ciasto) i Pan stickers – pierożki z patelni (ciasto). W obu przypadkach po kliknięciu w link znajdziecie instrukcję, jak przygotować samo ciasto. Nie inaczej będzie tym razem ;) Chociaż jeśli zaliczymy samosy do pierogów, to jest jeden przepis na „pełne” danie – Samosa / samosy z
ziemniakami i
groszkiem . Przy kolejnym „pierogowym” przepisie poprawię się, obiecuję ;)A tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu – dodajcie swoje ulubione nadzienie, dobrze sklejcie brzegi, wrzućcie na wrzątek i po kilku minutach będziecie mogli cieszyć się smakowitymi pierogami o idealnym, mięciutkim cieście :)Składniki (na ok 40 pierogów):300g
mąki1
żółtko200ml
wody2 łyżki
olejuszczypta
solirozbełtaj
żółtko z
wodą i
olejemwsyp
mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego mokre składniki, dodaj szczyptę
soliwymieszaj wszystko i zagnieć gładkie ciastonastępnie rozwałkuj cienko i wytnij szklanką porcje ciasta, które wypełnisz nadzieniemgotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnięnastępnie odcedź je dobrze – są gotowe do jedzenia :)Smacznego! :)…Ingredients (for about 40 dumplings):300g of
flour1 egg yolk200ml of water2 tbsp of oilpinch of saltusing a fork, mix egg yolk with water and oilput
flour into a big bowl,
make a space in the middle and
pour wet ingredients in itstir everything and knead the dough until smoothroll out the dough thinly and cut portions (using f.e. a glass) that you’ll put feeling incook dumplings in hot salted water for 2-3 minutes from the moment when they float to the surfacedrain well and
serve :)Bon appetit! :)