Wykonanie
Już dawno na blogu nie było żadnej zapiekanki, a że sezon „cukiniowy” wziąć trwa, pomyślałam, że zapiekanka makaronowa z mielonym
mięsem i
cukinią może być ciekawą propozycją na kolejny przepis. Nie wiem dlaczego, ale zapiekanka swoim smakiem przypomina mi trochę lazanię, być może to zasługa sosu
śmietanowego, który dodaje smaczku i powoduje, że po upieczeniu zapiekanka nie jest „sucha”.

Użyte do dekoracji
kiełki brokuła są wyhodowane przeze mnie i muszę przyznać, że sklepowe nie dorastają im do pięt ;-)Składniki200-300 g
makaronu (u mnie kolanka)400 g mielonej
łopatki wieprzowej250 ml
przecieru pomidorowego400 g
cukinii1
czerwona papryka2
cebule2 ząbki
czosnku200 g
śmietanki 30 %100 g
żółtego sera2 łyżki
olejusól,
pieprz,
cukier,
zioła prowansalskie
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy
olej i szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę, dodajemy
mięso i dusimy ok. 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę
paprykę i
cukinię, po czym wrzucamy warzywa na patelnię. Smażymy, aż
cukinia stanie się szklista. Wlewamy
przecier pomidorowy posiekany
czosnek i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Całość dusimy przez chwilę po czym zawartość patelni łączymy z
makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną
oleju).Jeśli planujecie dać swoim maluchom zapiekankę do jedzenia i chcecie ją trochę odchudzić, to możecie ją już podać w tym momencie, bez zapiekania z sosem
śmietanowo-
serowym .
Śmietanę łączymy z
serem starkowanych na dużych oczkach i
ziołami. Zalewamy naszą zapiekankę i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200 °C.