ßßß
Składniki: (dla jednej osoby)makaron penne ( ja, będąc makaronowym potworem mam sposób, żeby nie przesadzić z ilością: gotuje tyle makaronu, ile mieści się w kubku)1 mała lub 1/2 dużej cebuli1/2 cukinii4 pieczarki1 ząbek czosnku1 plasterek sera żółtego1 łyżeczka przecieru pomidorowegozioła prowansalskiesólpieprzPrzepis jest dość elastyczny, właściwie za każdym razem powstaje na nowo. Pieczarki i przecier pomidorowy to moja dzisiejsza wariacja i możemy je opuścić, danie nadal będzie bardzo smaczne Czasem, zależnie od stanu lodówki dokładam np. 2 plasterki wędliny lub 1 pomidora, wszystko zależy od tego, co najbardziej domaga się zjedzenia.Wykonanie:W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron i solimy ją.Cebulę kroimy na pół, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu. Myjemy pieczarki i kroimy je na plasterki, dodajemy do cebuli, która w międzyczasie powinna się już zeszklić. Myjemy cukinię, nie obieramy jej, gdyż skórka jest jadalna i kroimy na plasterki, jak na zdjęciu. Dodajemy do pieczarek i cebuli. Podczas wszystkich czynności trzeba pamiętać,żeby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni. Dodajemy sól, pieprz i dużą ilość ziół prowansalskich oraz łyżeczkę przecieru pomidorowego. Dokładnie mieszamy.Mniej więcej w tym momencie powinna zagotować się woda na makaron, więc wrzucamy go do wrzątku. Gotujemy al dente.Gdy makaron jest prawie ugotowany, a cukinia zmięknie, obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodając do zawartości patelni. Nie należy robić tego zbyt wcześnie, gdyż cała potrawa będzie gorzka!Odlewamy makaron i wrzucamy go na patelnię do innych składników. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ser do posypania- ścieramy go lub kroimy.Z patelni danie wędruje na talerz, posypujemy je serkiem i gotowe!Szybko i bardzo smacznie, a przy tym: zauważcie jak mało po takim obiedzie jest zmywania! Szczerze polecam i smacznego!



