ßßß
            
        
Składniki:20 dag makaron świderki20 dag pieczarki20 dag szynka wędzona/ kiełbasaprzecier pomidorowy 1 słoiczek / mały5 dag ser żółty / starty1 szt cebula biała3 ząbki czosnekzioła prowansalskie 1/2 łyżeczkisól do smakupieprz do smaku3 łyżki masłoWykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić.Następnie naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać .Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.