Wykonanie
Nie wiem czy jest konieczność umieszczania przepisu na zapiekanki. W zasadzie, to żadna filozofia, ale niech pojawią się choćby tylko po to, by o nich nie zapomnieć ;) Niech służa jako inspiracja :) Uwielbiamy je na równi z dzieciakami :) W takiej wersji lubimy je najbardziej :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3 średnie
bagietkimasło750g
pieczarek2 średnie
cebuleszynka,
kiełbasa,
boczekżółty sersól,
pieprzszczypiorekzioła prowansalskieBagietki przekroić wzdłuż. Lekko (!) wybrać miąższ. Środek leciutko posmarować
masłem.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Poddusić na
maśle.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zezłocić na
maśle. Dodać do
pieczarek, wymieszać i doprawić
sola i
pieprzem.
Wędlinę (
szynkę,
boczek,
kiełbasę) pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Na
bagietki wykładać
pieczarki z
cebulą, następnie podsmażoną
wędlinę. Całość posypać startym
żółtym serem i oprószyć
ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 240 stopni na złoto do momentu rozpuszczenia
sera. Upieczone posypać posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego :)