ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w sosie śmietanowo – pieczarkowym

Pulpeciki w sosie śmietanowo – pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Witam Was dzisiaj propozycją obiadową. Klasycznym smakiem, który lubi chyba każdy. Obiad jak u mamy? Zrób to sam :) Dla mnie takie pulpeciki to zdecydowanie smak dzieciństwa i niedzielnych rodzinnych obiadów, zaraz po schabowych :) Prosty i zarazem pyszny sos śmietanowo-pieczarkowy i urocze małe pulpeciki wieprzowe. Jeżeli wolisz drób, też się dobrze sprawdzi. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
Składniki:
Pulpeciki:
Ok. 35 sztuk
500 g mięsa mielonego z łopatki
1 łyżka majonezu
mała biała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy grzybowej
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Sos:
500 g pieczarek
250 ml bulionu warzywnego
400 g śmietany 12%
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Pulpeciki: Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, majonez, przyprawę grzybową i dokładnie wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przekładamy na 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pulpeciki i odkładamy je na papierowy ręcznik.
Sos: pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki siekamy.
W większym garnku rozpuszczamy masło, dusimy na nim pieczarki, dopóki nie puszczą soku. Następnie wlewamy bulion. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy, po czym dodajemy do garnka z pieczarkami. Mieszamy, dorzucamy natkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej pulpeciki.
Podajemy np. z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/pulpeciki-w-sosie-smietanowo-pieczarkowym