ßßß
Składniki na 4 porcje:1 1/2 litra bulionu warzywnegonatka pietruszki50 dag pieczarek1 duża obrana cebula6 ziemniaków średniej wielkości3 łyżki stołowe masła150 g śmietany 12% lub 18%sól, pieprzSposób przygotowania:Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę posiekać na drobno.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki i dusić całość około 10 minut.W rondlu zagotować bulion. Dodać podsmażoną cebulą i pieczarki oraz kilka gałązek natki pietruszki (pozostawiając nieco do dekoracji). Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut pod przykryciem.Dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 15 minut.Pod koniec gotowania rondel zestawić z ognia. Do kubka wlać 1/2 szklanki gorącego wywaru, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, następnie wlać do zupy cały czas intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia.Podawać ze świeżym pieczywem bądź grzankami.