Wykonanie
Pieczarkowa06 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemTradycyjna zupa pieczarkowa gotowana na
bulionie warzywnym z podsmażonymi na
maśle pieczarkami i
cebulą. Przypomina smaki z dzieciństwa. Zupę można przekształcić na krem miksując całość za pomocą blendera. Wówczas mogą ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci.
Bulion można przyrządzać z dodatkiem
mięsa, choć niekoniecznie, ponieważ wersja wegetariańska smakuje równie wyśmienicie. Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje podawana ze świeżym
pieczywem bądź grzankami.Zupa pieczarkowa

Składniki na 4 porcje:1 1/2 litra
bulionu warzywnegonatka pietruszki50 dag
pieczarek1 duża obrana
cebula6
ziemniaków średniej wielkości3 łyżki stołowe
masła150 g
śmietany 12% lub 18%
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Cebulę posiekać na drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać
pieczarki i dusić całość około 10 minut.W rondlu zagotować
bulion. Dodać podsmażoną
cebulą i
pieczarki oraz kilka gałązek
natki pietruszki (pozostawiając nieco do dekoracji). Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut pod przykryciem.Dodać
ziemniaki i gotować jeszcze przez 15 minut.Pod koniec gotowania rondel zestawić z ognia. Do kubka wlać 1/2 szklanki gorącego
wywaru, dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać, następnie wlać do zupy cały czas intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia.Podawać ze świeżym
pieczywem bądź grzankami.
