Wykonanie
Witam Was dzisiaj propozycją obiadową. Klasycznym smakiem, który lubi chyba każdy. Obiad jak u mamy? Zrób to sam :) Dla mnie takie pulpeciki to zdecydowanie smak dzieciństwa i niedzielnych rodzinnych obiadów, zaraz po
schabowych :) Prosty i zarazem pyszny sos
śmietanowo-
pieczarkowy i urocze małe pulpeciki wieprzowe. Jeżeli wolisz
drób, też się dobrze sprawdzi. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)

Składniki:Pulpeciki:Ok. 35 sztuk500 g
mięsa mielonego z
łopatki1 łyżka
majonezumała biała
cebula1 duży ząbek
czosnku2 łyżeczki
przyprawy grzybowej
sólpieprzoliwa do smażeniaSos:500 g
pieczarek250 ml
bulionu warzywnego400 g
śmietany 12%pęczek
natki pietruszkiłyżka
masłasólpieprzWykonanie:Pulpeciki:
Cebulę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
cebulę,
czosnek,
majonez,
przyprawę grzybową i dokładnie wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Z
mięsa formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i przekładamy na 15 minut do lodówki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy pulpeciki i odkładamy je na papierowy ręcznik.Sos:
pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki siekamy.W większym garnku rozpuszczamy
masło, dusimy na nim
pieczarki, dopóki nie puszczą soku. Następnie wlewamy
bulion. Do
śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego
bulionu, mieszamy, po czym dodajemy do garnka z
pieczarkami. Mieszamy, dorzucamy
natkę oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej pulpeciki.Podajemy np. z puree ziemniaczanym.Smacznego!

