ßßß
Składniki:Pulpeciki:Ok. 35 sztuk500 g mięsa mielonego z łopatki1 łyżka majonezumała biała cebula1 duży ząbek czosnku2 łyżeczki przyprawy grzybowejsólpieprzoliwa do smażeniaSos:500 g pieczarek250 ml bulionu warzywnego400 g śmietany 12%pęczek natki pietruszkiłyżka masłasólpieprzWykonanie:Pulpeciki: Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, majonez, przyprawę grzybową i dokładnie wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i pieprzem.Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przekładamy na 15 minut do lodówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pulpeciki i odkładamy je na papierowy ręcznik.Sos: pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki siekamy.W większym garnku rozpuszczamy masło, dusimy na nim pieczarki, dopóki nie puszczą soku. Następnie wlewamy bulion. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy, po czym dodajemy do garnka z pieczarkami. Mieszamy, dorzucamy natkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej pulpeciki.Podajemy np. z puree ziemniaczanym.Smacznego!
