ßßß
Śniadania na słodko to moje uzależnienie. Uwielbiam zaczynać dzień z rana od słodkiej przekąski oraz szklanki ciepłego mleka (najlepiej z kawą!). Weekendy to taki moment gdy czas zatrzymuje się w miejscu i gdy tylko odpowiednio wcześniej zrobię zakupy mogę w kuchni poszaleć. Uwielbiam to!Dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest elementem zabawy Wypiekanie na śniadanie. Co tydzień wraz z innymi blogerami odtwarzamy receptury a efekty tej pracy publikujemy na swoich blogach.Składniki:bułka lub chałka – może być wyschnięta2 jajka100ml mleka2 łyżki cukrumiód lub cukier puderszczypta solimasło klarowane lub zwykłe do smażeniaJajka roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli oraz cukrem. Bułkę kroimy na kromki. Rozgrzewamy patelnię razem z masłem klarowanym (jeżeli używamy zwykłego masła warto na patelnię dolać łyżkę oleju rzepakowego – nie będzie się palił tak szybko). Dopiero gdy masło się dobrze rozgrzeje kromki obtaczamy w masie jajecznej i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.Banana kroimy w plasterki. Granat przekrawamy na pół i przy pomocy drewnianej łyżki wypukujemy nasiona.W tym tygodniu gotowały ze mną: Prawo do gotowania z pasją, Smaczna pyza, Gotowanie jest łatwe, Magiczne życie Marty, I to… i tamto.., 6 Niebo i in.