Wykonanie
Śniadania na słodko to moje uzależnienie. Uwielbiam zaczynać dzień z rana od słodkiej przekąski oraz szklanki ciepłego
mleka (najlepiej z
kawą!). Weekendy to taki moment gdy czas zatrzymuje się w miejscu i gdy tylko odpowiednio wcześniej zrobię zakupy
mogę w kuchni poszaleć. Uwielbiam to!Dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest elementem zabawy Wypiekanie na śniadanie. Co tydzień wraz z innymi blogerami odtwarzamy receptury a efekty tej pracy publikujemy na swoich blogach.Składniki:
bułka lub
chałka – może być wyschnięta2
jajka100ml
mleka2 łyżki
cukrumiód lub
cukier puderszczypta
solimasło klarowane lub zwykłe do smażenia
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, szczyptą
soli oraz
cukrem.
Bułkę kroimy na kromki. Rozgrzewamy patelnię razem z
masłem klarowanym (jeżeli używamy zwykłego
masła warto na patelnię dolać łyżkę
oleju rzepakowego – nie będzie się palił tak szybko). Dopiero gdy
masło się dobrze rozgrzeje kromki obtaczamy w
masie jajecznej i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Banana kroimy w plasterki.
Granat przekrawamy na pół i przy pomocy drewnianej łyżki wypukujemy nasiona.W tym tygodniu gotowały ze mną: Prawo do gotowania z pasją, Smaczna pyza, Gotowanie jest łatwe, Magiczne życie Marty, I to… i tamto.., 6 Niebo i in.