ßßß Cookit - przepis na Galette z morelami i lawendą

Galette z morelami i lawendą

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda?
Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu) i kwiaty lawendy z własnego parapetu i stworzyłam pyszny deser, którym delektowaliśmy się wczoraj.
Gorąco zachęcam do przygotowania czy to z morelami, czy z innymi letnimi owocami.
Przygotowane wg. przepisu Pauliny .
Składniki:
210 g mąki orkiszowej
70 g masła
60 ml mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru
kilka dojrzałych moreli
2 kwiatostany lawendy
2 łyżki miodu np. wrzosowego
1 jajko
cukier puder
Wykonanie:
Z mąki, masła, mleka, żółtek, soli i cukru zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
W tym czasie owoce myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na spory okrąg, grubość jest dowolna. Na środku układamy morele, na przemian raz przecięciem do góry, a raz do dołu, zostawiamy margines ciasta, aby je później założyć do środka. Morele polewamy miodem i posypujemy kwiatami lawendy.
Ciasto z brzegów zawijamy do środka, jak na zdjęciu, brzeg smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/07/galette-z-morelami-i-lawenda.html