Wykonanie
Dzień dobry!Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda?
Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po
morele (tak, to te z wczorajszego wpisu) i kwiaty lawendy z własnego parapetu i stworzyłam pyszny deser, którym delektowaliśmy się wczoraj.Gorąco zachęcam do przygotowania czy to z
morelami, czy z innymi letnimi
owocami.Przygotowane wg. przepisu Pauliny .Składniki:210 g
mąki orkiszowej70 g
masła60 ml
mleka2
żółtkaszczypta
soli1 łyżka
cukrukilka dojrzałych
moreli2 kwiatostany lawendy2 łyżki
miodu np. wrzosowego1
jajkocukier puderWykonanie:Z
mąki,
masła,
mleka,
żółtek,
soli i
cukru zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy 1 godzinę w lodówce.W tym czasie
owoce myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na spory okrąg, grubość jest dowolna. Na środku układamy
morele, na przemian raz przecięciem do góry, a raz do dołu, zostawiamy margines ciasta, aby je później założyć do środka.
Morele polewamy
miodem i posypujemy kwiatami lawendy.Ciasto z brzegów zawijamy do środka, jak na zdjęciu, brzeg smarujemy obficie roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!