Wykonanie
Bonjour!Dzisiaj zabierzemy Was do Francji, czyli kulinarnej stolicy Europy! :D"Odwiedziłam Lazurowe Wybrzeże wraz z moimi przyjaciółkami. Zwiedziłyśmy m.in. Księstwo Monaco, Saint Tropez, Cannes, Nice czy wielki Kanał Verdon.
Widoki bajeczne, krystaliczna
woda i sławy spacerujące po promenadzie... Prawie w każdej uliczce można poczuć zapach lawendy oraz usłyszeć gwar pobliskich restauracji z wspaniałym jedzeniem, szczególnie śniadaniami. <3
Croissanty,
bagietki, aromatyczna
kawa...Jest wiele plusów tego miejsca, lecz jeden minus - cena. Przez to, że wydawałyśmy wszystko na pyszne jedzenie i oczywiście po paru dniach zabrakło nam pieniędzy. :( Poprzez to, skupiłyśmy się na poznawaniu kultury i zwyczajów Francuzów. Myślę, że są mili i tolerancyjni, ale mają wysokie mniemanie o sobie. To były jedne z moich najlepszych wakacji. Spędziłam tam wiele niezapomnianych chwil..."Dzisiaj skupimy się na tradycyjnym śniadaniu Francuzów - petit déjeuner (śniadanie).
Croissanty,
bagietki, tosty, brioche -
słodkie pieczywo wraz z
kawą lub z świeżym
sokiem z
pomarańczy...Zwykle jedzą w biegu, więc jest to dobra alternatywa na szybkie śniadanie.
Przepis na tosty francuskie
Składniki:
chałka lub
chleb tostowy1
jajko2 łyżki
mlekapół łyżeczki
cukru1 łyżeczka klarowanego
masłamiódPrzygotowanie:Rozbełtać
jajko z
mlekiem i
cukrem.Rozgrzać patelnię wraz z
masłem.Ukroić kromki z
chałki.Umoczyć kromki z dwóch stron i położyć na patelnię.Smażyć do zrumienienia.Podawać z
miodem,
cukrem pudrem lub swoją ulubioną
konfiturą.
Smacznego :)