ßßß
MAKOWIECRobiłam rogale marcińskie i zostało mi sporo masy makowej. Postanowiłam zrobić makowiec, ale nie miałam miejsca w piekarniku, bo rogali było sporo… Zdecydowałam się spróbować moje ciasto na makowiec w kuchence mikrofalowej. Z tego samego ciasta robię też jabłecznk – zamiast masy makowej kładę mus jabłkowy. Oto przepis:Ciasto:1/2 kostki margaryny2 jajkaOkoło 2 szklanek mąkimała kwaśna śmietana1/2 szklanki cukrukisiel cytrynowy lub łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa makowa:1/2 szklanki maku1 jajko2 łyżki margaryny2 łyżki cukru1 łyżka płynnego miodubakalieWykonanie:Mak zalać szklanką wrzącej wody w odpowiednim naczyniu. Wstawić do kuchenki na średnią moc na 10 minut. Wyjąć, wystudzić, odcedzić na gęstym sicie. Zmiksować blenderem.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać mak, wymieszać. Dodać miód i bakalie. Można też dać łyżkę powideł śliwkowych – wtedy masa będzie lepsza. Na koniec utrzepać pianę z białka i delikatnie wymieszać z masą makową.Teraz ciasto:Margarynę zmiękczyć w kuchence na średniej mocy przez 2 minuty. Włożyć do miski, dodać cukier i utrzeć drewnianą pałką. Ucierając, dodawać jajka. Następnie wsypać kisiel lub mąkę ziemniaczaną. Dodawać na zmianę mąki i gęstej śmietany, ale zostawić 1/3 śmietany na później. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto musi być bardzo gęste.Włożyć 2/3 ciasta do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Na to rozsmarować masę makową. Pozostałą część ciasta rozrzedzić resztą śmietany. Przykryć tym ciastem masę makową. Wstawić do kuchenki na około 18 minut na opcję „gotowanie”. Wyjąć, wystudzić podważając boki. Delikatnie wyrzucić najpierw na jeden talerz (do góry dnem), potem przełożyć na talerz do ciasta. Polać polewą czekoladową (przepis był wcześniej), można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!Poniżej efekt uboczny, czyli rogale marcińskie (z ciasta drożdżowego), których niestety nie da zrobić się w kuchence…Smacznego !