Szef kuchni restauracji włoskiej Pasta i Basta poleca przepis na cannelloni nadziewane szpinakiem, ricottą, polane sosem beszamelowym. Przygotuj ciasto na makaron domowy i do dzieła!Składniki:ciasto na makaron domowy - 200gser ricotta - 400gszpinak - 500gparmezan - 100gjajko - 1 szt.gałka muszkatołowa - szczyptabeszamel - 500 mlsól, pieprz do smakuPlacek z ciasta na makaron domowy przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Ciasto powinno mieć ok. 2 mm grubości. Kroimy na prostokąty, przesypujemy mąką. Zagotowujemy wodę w garnku i zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobniutko siekamy odsączony szpinak, łączymy z ricottą i parmezanem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajko i farsz jest już gotowy. Do gotującej się wody wkładamy prostokąty z ciasta i gotujemy je al dente (ok. 2 min.). Ugotowane ciasto wyciągamy przy pomocy szczypiec i cedzaka. Rozkładamy na ściereczkach lnianych i odsączamy. Ciasto rozcinamy na 10-12 cm kwadraty, na które nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Rurki wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Na koniec posypujemy odrobiną parmezanu i natką pietruszki.