Wykonanie
Kolejny przepis z
ricottą, tym razem w wersji obiadowej. Podpatrzony na blogu Doty zachwycił mnie jakiś czas temu. Zdążyłam zaprezentować go już rodzicom, siostrze i dziadkom- wszystkim bardzo smakowało,więc myślę że i wam przypadnie do gustuThe next
ricotta recipe, this
time for dinner. Since I had seen it on Dota's blog, I've fallen in
love with it.I have served it to my parents, sister and even grandparents- everyone liked so I am sure all of you will also do ;)Składniki( na 3 spore porcje)/ ingredients(3 servings)-200 g pełnoziarnistego spaghetti/ 7oz.. wholewheat spaghettti-250-g opakowanie ricotty/ 9oz.
ricotta cheese-150 g wędzonego łososia/ 3.5oz. smoked salmon-200 g mrożonego groszku/ 7oz. frozen peas-duza, posiekana cebula/ one big onion-kilka łyżek wody/ few Tbls. water-kilka łyżeczek soku z cytryny/ few tsp lemon juice-30 g parmezanu/ 1oz.
parmesan cheese-
sól,
pieprz,
czonek i bazylia/ salt, pepper, garlic and basil
Makaron ugotować al dente, pod koniec gotowania( na ok.2-3 minuty) dorzucając
groszek. OdsączyćNa patelni posmażyć
cebukę. Gdy sie zeszkli, dodać
ricottę i mieszać aż się rozpuści, podlewając od czasu do czasu
wodą. Dodać
sok z cytryny, 2/3 starego
parmezanu, doprawić. Dodać
makaron z gorszkiem,
łososia i dusić przez chwilę na małym ogniu. Przełożyc na talerze, posypać pozostałym
parmezanem.Cook pasta( al dente would be the best), for lat 2-3 minutes of cooking add peas, drain. Fry shredded onion, when ready add
ricotta cheese and melt it adding some water. Add lemon juice, 2/3 grated
parmesan, season. Put the sauce into pasta with peas, add salmon and combine well. Put into places, dredge with the rest of
parmesan.