Wykonanie
Mozzarella to
ser świeży o delikatnym,
mlecznym smaku, z nieznacznie kwaśnawą nutą, ma czysty biały kolor. Jest miękki, ale sprężysty. Tradycyjnie wyrabiany we Włoszech, z
mleka bawolic, obecnie jednak głównie z
mleka krowiego.
Mozzarella ma obły kształt, sprzedaje się ją w woreczkach wypełnionych
wodą, aby nie straciła świeżości. Nie da się jej utrzeć, ale cienkie plastry łatwo rozpuszczają się pod wpływem ciepła i znakomicie pasują np. do pizzy.
Fot. Shutterstock
Mozzarella stanowi też, wraz z
bazylią i
pomidorami, składnik popularnej włoskiej sałatki Caprese.Marynowana
mozzarellaRoladki z
bakłażana z
mozzarellą,
anchois,
kaparami z
sosem pomidorowymSzynka i
mozzarella we francuskim cieścieDelikatny
kurczak zapiekany z
mozzarelląPizza margheritaPizza ze
szpinakiem i
mozzarelląZapiekany
bakłażan z
mozzarellą