ßßß
Moja rodzina często ma apetyt na pizzę, dlatego ciągle wymyślam jakieś jej wersje, żeby im się nie znudziło. Ja sama wolę małe minipizze, pizzerinki - nie mam potem problemu z krojeniem ;-) każdy bierze swój kawałek i jest zadowolony :-) poza tym robiąc małe pizze mogę każdemu zrobić taką jaką lubi :-) Myślę, że to dobra praktyka :-) Ciasto ze szpinakiem smakuje niesamowicie, zwłaszcza wersja z łososiem, ale jeśli nie przepadacie za rybami proponuję klasyczną wersję z szynką. Poniżej podałam ilość produktów potrzebnych do zrobienia 4 sztuk z łososiem i 4 sztuk z szynką.SKŁADNIKINa ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka szpinaku (ok. pół paczki mrożonego; taką ilość musimy otrzymać po odparowaniu)5 łyżek oleju słonecznikowego40 g drożdży3 - 4 ząbki czosnku1 łyżeczka soli1 łyżeczka majeranku1/4 szklanki wodyWersja z łososiem:100 g łososia1 kulka mozzarelli4 łyżeczki kaparówWersja z szynką:4 plastry szynki4 łyżki tartego sera żółtego1/2 paprykisos pomidorowySzpinak smażymy na suchej patelni aż do odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Łączymy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 20 minut - nie będzie rosło, musi tylko ruszyć. Szpinak nie powinien być całkiem zimny, jeśli będzie letni, ciasto łatwiej się zagniecie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 kulek i z każdej formujemy mały placek.
Wersja z łososiem: Na każdym placku kładziemy 1 lub 2 plastry mozzarelli (w zależności od wielkości placków, ale nie przesadźcie, bo mozzarella i tak silnie się rozpłynie), obkładamy płatami łososia, a wierzch posypujemy kaparami.
Wersja z szynką: Placki smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szynka pokrojoną w paski, kawałeczkami papryki i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.