ßßß Cookit - przepis na Pizza na szpinakowym spodzie

Pizza na szpinakowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina często ma apetyt na pizzę, dlatego ciągle wymyślam jakieś jej wersje, żeby im się nie znudziło. Ja sama wolę małe minipizze, pizzerinki - nie mam potem problemu z krojeniem ;-) każdy bierze swój kawałek i jest zadowolony :-) poza tym robiąc małe pizze mogę każdemu zrobić taką jaką lubi :-) Myślę, że to dobra praktyka :-) Ciasto ze szpinakiem smakuje niesamowicie, zwłaszcza wersja z łososiem, ale jeśli nie przepadacie za rybami proponuję klasyczną wersję z szynką. Poniżej podałam ilość produktów potrzebnych do zrobienia 4 sztuk z łososiem i 4 sztuk z szynką.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka szpinaku (ok. pół paczki mrożonego; taką ilość musimy otrzymać po odparowaniu)
5 łyżek oleju słonecznikowego
40 g drożdży
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/4 szklanki wody
Wersja z łososiem:
100 g łososia
1 kulka mozzarelli
4 łyżeczki kaparów
Wersja z szynką:
4 plastry szynki
4 łyżki tartego sera żółtego
1/2 papryki
sos pomidorowy
Szpinak smażymy na suchej patelni aż do odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Łączymy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 20 minut - nie będzie rosło, musi tylko ruszyć. Szpinak nie powinien być całkiem zimny, jeśli będzie letni, ciasto łatwiej się zagniecie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 kulek i z każdej formujemy mały placek.
Wersja z łososiem: Na każdym placku kładziemy 1 lub 2 plastry mozzarelli (w zależności od wielkości placków, ale nie przesadźcie, bo mozzarella i tak silnie się rozpłynie), obkładamy płatami łososia, a wierzch posypujemy kaparami.
Wersja z szynką: Placki smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szynka pokrojoną w paski, kawałeczkami papryki i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/03/pizza-na-szpinakowym-spodzie.html