Wykonanie
Moja rodzina często ma apetyt na pizzę, dlatego ciągle wymyślam jakieś jej wersje, żeby im się nie znudziło. Ja sama wolę małe minipizze, pizzerinki - nie mam
potem problemu z krojeniem ;-) każdy bierze swój kawałek i jest zadowolony :-) poza tym robiąc małe pizze
mogę każdemu zrobić taką jaką lubi :-) Myślę, że to dobra praktyka :-) Ciasto ze
szpinakiem smakuje niesamowicie, zwłaszcza wersja z
łososiem, ale jeśli nie przepadacie za
rybami proponuję klasyczną wersję z
szynką. Poniżej podałam ilość produktów potrzebnych do zrobienia 4 sztuk z
łososiem i 4 sztuk z
szynką.SKŁADNIKINa ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
szpinaku (ok. pół paczki mrożonego; taką ilość musimy otrzymać po odparowaniu)5 łyżek
oleju słonecznikowego40 g
drożdży3 - 4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
majeranku1/4 szklanki
wodyWersja z
łososiem:100 g
łososia1 kulka
mozzarelli4 łyżeczki
kaparówWersja z
szynką:4 plastry
szynki4 łyżki tartego
sera żółtego1/2
paprykisos pomidorowySzpinak smażymy na suchej patelni aż do odparowania
wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
majeranek i studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Łączymy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 20 minut - nie będzie rosło, musi tylko ruszyć.
Szpinak nie powinien być całkiem zimny, jeśli będzie letni, ciasto łatwiej się zagniecie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 kulek i z każdej formujemy mały placek.
Wersja z
łososiem: Na każdym placku kładziemy 1 lub 2 plastry
mozzarelli (w zależności od wielkości placków, ale nie przesadźcie, bo
mozzarella i tak silnie się rozpłynie), obkładamy płatami
łososia, a wierzch posypujemy
kaparami.
Wersja z
szynką: Placki smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy
szynka pokrojoną w paski, kawałeczkami
papryki i posypujemy
serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.