ßßß
Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią - składniki:1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego200 g kiszonej kapusty1 duża cebula1 liść laurowy4 łyżki posiekanego koperku300 g rydzów (albo pół na pół rydzów i kurek)5 jagód jałowca100 g masła4 łyżki mąkisólpieprz200 g filetu z trocipstrąga lub łososiabiałko z 1 jajkaKulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią - sposób przygotowania: Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią kapustę oraz grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Na płat ciasta francuskiego nakładamy warstwę kapusty, na to przyprawiony filet ryby, a na rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu