ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią

Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Małgorzata Marchewka
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią - składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
200 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 liść laurowy
4 łyżki posiekanego koperku
300 g rydzów (albo pół na pół rydzów i kurek)
5 jagód jałowca
100 g masła
4 łyżki mąki
sól
pieprz
200 g filetu z troci
pstrąga lub łososia
białko z 1 jajka
Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią - sposób przygotowania: Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią kapustę oraz grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Na płat ciasta francuskiego nakładamy warstwę kapusty, na to przyprawiony filet ryby, a na rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940753/kulebiak+z+kapusta+swiezymi+grzybami+i+trocia/p