Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata
MarchewkaFot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kulebiak z
kapustą, świeżymi
grzybami i trocią - składniki:1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego200 g
kiszonej kapusty1 duża
cebula1
liść laurowy4 łyżki posiekanego
koperku300 g rydzów (albo pół na pół rydzów i
kurek)5
jagód jałowca100 g
masła4 łyżki
mąkisólpieprz200 g filetu z troci
pstrąga lub
łososiabiałko z 1 jajkaKulebiak z
kapustą, świeżymi
grzybami i trocią - sposób przygotowania: Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej.
Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka
cebulą,
liściem laurowym i
koperkiem. Oczyszczone i umyte
grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z
masła i
mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią
kapustę oraz
grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy
solą i
pieprzem, studzimy. Na płat
ciasta francuskiego nakładamy warstwę
kapusty, na to przyprawiony
filet ryby, a na
rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym
białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu