Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1 kg
owoców jarzębiny0.5 l
wody0.5 kg
cukruKonfitura z jarzębiny - sposób przygotowania: Jeśli zebrałeś jarzębinę przed przymrozkami, przełóż
owoce do miski, zalej wrzącą
wodą, zagotuj i odcedź. Powtórz to wszystko jeszcze raz.Jeśli zebrałeś
owoce już po przymrozkach, wystarczy, że raz zalejesz je wrzącą
wodą i doprowadzisz do wrzenia. Teraz ugotuj
syrop z
cukru i
wody. Wrzuć jarzębinę, podgrzewaj 15 minut, aż stanie się szklista. Gorącą
konfiturę przełóż do słoików i szczelnie zakręćŚliwkowa
konfitura z
czekoladą i
kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]Powidła,
dżemy,
konfitury - najlepszy moment!

skórką z
pomarańczy,
sokiem z
limonek,
zielonym pieprzem i
likierem pomarańczowym. Następnie dodaj rozpuszczoną
żelatynę, ostudź i wstaw do lodówki do stężenia. Powidła możesz przechowywać w lodówce 7 dni. Autor: Łukasz Pielak
Konfitura z jarzębiny to idealny dodatek do
mięs,
serów,
herbaty i deserów