Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Dżem truskawkowyAutor ilonar2301

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Dżem truskawkowy - składniki:- 1 kg
truskawek- 100 ml soku z
porzeczek- 1/2 szklanki
cukruDżem truskawkowy - sposób przygotowania: Do garnka wlewamy sok z
porzeczek i dodajemy
cukier, całość podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy
truskawki i smażymy je na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Dżem przekładamy do suchych słoików, szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze około 85 stopni przez 25 - 30 minut. Słoiki ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie odwracamy słoiki.
Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!
Agrest przeżywa swój renesans. Po latach zapomnienia wraca jako kulinarna gwiazda. Pasuje i do ciasta, i do sosu do
mięsa, i na
konfiturę... Tym razem dodamy do niej
liście laurowe, żeby uzyskać ciekawy aromat. 600 g
agrestu 600 g
cukru 3
liście laurowe najlepiej świeże
Agrest myjemy, czyścimy z sPasteryzacja

form przetrwalnikowych, nie niszczy również większości wirusów.
Dżem dyniowy Dżem truskawkowy Słodko-gorzki
dżem pomarańczowyodsypanym
cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie wy- mieszać z musem. Nałożyć mus do kompotierek i wstawić na kilka godzin do lodówki, by zastygł. Przed podaniem udekorować
konfiturami lub
dżemem truskawkowym i obficie polać musem z dzbanuszka. Deser najlepiej podawać z
biszkoptami. Źródło przepisu
Drinki z
alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

dodać nieco
dżemu truskawkowego . W tym ostatnim przypadku możesz zrezygnować z dodatku
cukru. Koktajl
owocowy 250 g
truskawek 2
banany 1 mała puszka
brzoskwiń (400g) 3/4 szklanki
maślanki cukier do smaku Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane
truskawki, pokrojone na plastry
banany i połówkiPrzechowaj
truskawki na zimę - lepiej się spiesz!

Tak będzie najprościej. Jeśli chcesz zachować w
dżemie smak
truskawek najbliższy ich świeżej postaci, ostrożnie dozuj wszelkie dodatki smakowe.
Cukier i
sok z cytryny powinny w zupełności wystarczyć.
Dżem truskawkowy 1 i 1/2 kg
truskawek 4 szklanki
cukru (mniej jeśli
truskawki są bardzo słodkie) 1Strasznie smaczne Halloween
dżem truskawkowy , podgrzany i przetarty przez sitko. Wymieszaj składniki koktajlu i rozlej do dwóch kieliszków lub szklanek. Brzegi szklanek udekoruj polewą. Risotto z dyni 350 g
ryżu arborio 1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia
cebula, obrana, drobno posiekana 1 ząbek
czosnkuWięcej o
Dżem truskawkowy