ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Dżem truskawkowy - składniki:- 1 kg truskawek- 100 ml soku z porzeczek- 1/2 szklanki cukruDżem truskawkowy - sposób przygotowania: Do garnka wlewamy sok z porzeczek i dodajemy cukier, całość podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy truskawki i smażymy je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładamy do suchych słoików, szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze około 85 stopni przez 25 - 30 minut. Słoiki ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie odwracamy słoiki.Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!
Agrest przeżywa swój renesans. Po latach zapomnienia wraca jako kulinarna gwiazda. Pasuje i do ciasta, i do sosu do mięsa, i na konfiturę... Tym razem dodamy do niej liście laurowe, żeby uzyskać ciekawy aromat. 600 g agrestu 600 g cukru 3 liście laurowe najlepiej świeże Agrest myjemy, czyścimy z sPasteryzacja
form przetrwalnikowych, nie niszczy również większości wirusów. Dżem dyniowy Dżem truskawkowy Słodko-gorzki dżem pomarańczowyodsypanym cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie wy- mieszać z musem. Nałożyć mus do kompotierek i wstawić na kilka godzin do lodówki, by zastygł. Przed podaniem udekorować konfiturami lub dżemem truskawkowym i obficie polać musem z dzbanuszka. Deser najlepiej podawać z biszkoptami. Źródło przepisuDrinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką
dodać nieco dżemu truskawkowego . W tym ostatnim przypadku możesz zrezygnować z dodatku cukru. Koktajl owocowy 250 g truskawek 2 banany 1 mała puszka brzoskwiń (400g) 3/4 szklanki maślanki cukier do smaku Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówkiPrzechowaj truskawki na zimę - lepiej się spiesz!
Tak będzie najprościej. Jeśli chcesz zachować w dżemie smak truskawek najbliższy ich świeżej postaci, ostrożnie dozuj wszelkie dodatki smakowe. Cukier i sok z cytryny powinny w zupełności wystarczyć. Dżem truskawkowy 1 i 1/2 kg truskawek 4 szklanki cukru (mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie) 1Strasznie smaczne Halloween
dżem truskawkowy , podgrzany i przetarty przez sitko. Wymieszaj składniki koktajlu i rozlej do dwóch kieliszków lub szklanek. Brzegi szklanek udekoruj polewą. Risotto z dyni 350 g ryżu arborio 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia cebula, obrana, drobno posiekana 1 ząbek czosnkuWięcej o Dżem truskawkowy