ßßß Cookit - przepis na Pasteryzacja

Pasteryzacja

nazwa

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Pasteryzacja
26 . 02.2008 , aktualizacja: 09 . 10.2015 15:25
A A A
Pasteryzacja (Fot. Shutterstock)
Pasteryzacja to proces konserwowania warzyw i owoców w celu zachowania ich smaku i wartości odżywczych. Pasteryzacja polega na umieszczeniu ich w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu i podgrzaniu do temperatury 85-95°C. Uwaga: Pasteryzacja unieszkodliwia drobnoustroje, ale nie zabija ich form przetrwalnikowych, nie niszczy również większości wirusów.
Dżem dyniowy
Dżem truskawkowy
Słodko-gorzki dżem pomarańczowy
Zobacz więcej na temat:
słownik kulinarny
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966370,Pasteryzacja.html