Wykonanie

Sezon
dyniowy w pełni a
dynie wyglądają z każdego kąta na targu. I jak tu się oprzeć takim
pomarańczowym baniom? No po prostu się nie da. Tydzień temu ciasto
czekoladowe z
dynią, dzisiaj dżemor, w poniedziałek zupka dyniowa z przepisu
Bułki, a w następny weekend
pure i
dyniowy sernik. Co dalej? Może placuchy, może zamarynuję, może lody?Z podanych składników wyszło 5 "
dżemowych" słoiczków:-
dynia o wadze 3,5-4kg- 1
pomarańcza- 3/4 szklanki
cukru (lub więcej)- 1
galaretka pomarańczowa- 1 łyżeczka
imbiruDynię kroimy na kawałki, usuwamy część z pestkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni około 50 minut. Po tym czasie odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy
dynię na mniejsze kawałki.
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, wyciskamy sok i ocieramy skórkę.
Dynię przekładamy do dużego garnka i podlewamy
sokiem pomarańczowym. Gotujemy chwilę, aż wszystkie kawałki zmiękną. Podsypujemy
cukrem i doprawiamy
imbirem. Smażymy do całkowitego rozpadnięcia dyni, ja pomagam sobie blenderem. Dodajemy skórkę. Smażymy całą masę aż zgęstnieje, pod koniec wsypujemy
galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę gotujemy. W razie potrzeby można dodać więcej
cukru.Gorąca masę przekładamy do słoiczków (tu trzeba uważać, żeby połowy dżemiku nie wyjeść), mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Pasteryzujemy.

Dżemorek idealnie pasuje do kanapek, naleśników, babeczek, ciast, owsianki, wyjadania paluchem ze słoiczka.Smacznego!