Wykonanie
W ubiegłym roku zakochałam się w dyni i dlatego na wiosnę zasadziłam ich całkiem sporo. Sernik
dyniowy już stał się
hitem, pikantny krem z dyni na stałe wszedł do naszego repertuaru a
konfitura z
pomarańczą podbiła moje
kubki smakowe. Chociaż
dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z
pomarańczami i
imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak-
cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk).Z podanej porcji wyszło mi 8 słoiczków po
dżemie.Składniki:2 kg miąższu z dyni4 duże
pomarańcze (lub więcej)700 g
cukru1/2 łyżeczki
imbiruDynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać
cukrem i odstawić na godzinę.
Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnym tarełku, miąższ drobno pokroić, dodać do dyni i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dusić przez godzinę mieszając co chwilę. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka godzin.