Wykonanie
Dynie pięknie dojrzewają w ogrodzie a także na rynku jest ich całe mnóstwo. Uśmiechają się do nas pięknym
pomarańczowym kolorem jesieni i zachęcają do przyrządzania dań i wszelkich potraw na ich bazie.Jak co roku nie
moge oprzeć się ich urokowi i smażę
dżem z dyni . Uwielbiam taki
dżem z dyni na świeżym
pieczywie. Jego kolor dodaje mi sił i energii na cały dzień. Jednak w tym roku nie wyszedł mi
pomarańczowy tylko taki bardziej stonowany żółty, ale także bardzo pyszny.
Dżem z dyni wykonuję bez dodatków czyli tylko
dynia i
cukier.Gorąco polecam !!
dynia średniej wielkości około 4 kg
cukier do smaku około 1/2 kg
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona.
Dynię pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem i podlać małą ilością
wody aby się nie przypaliła.Podgrzewać na małym ogniu do zmiękczenia dyni.Miękką
dynię zblendować na puree i smażyć do odparowania
wody i do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Dodać
cukier i chwilę jeszcze smażyć.Gorącą
dynię przełożyć do wyparzonych słoiczków.Pasteryzować 10 minut.

