ßßß Cookit - przepis na Dżem z dyni

Dżem z dyni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dynie pięknie dojrzewają w ogrodzie a także na rynku jest ich całe mnóstwo. Uśmiechają się do nas pięknym pomarańczowym kolorem jesieni i zachęcają do przyrządzania dań i wszelkich potraw na ich bazie.
Jak co roku nie moge oprzeć się ich urokowi i smażę dżem z dyni . Uwielbiam taki dżem z dyni na świeżym pieczywie. Jego kolor dodaje mi sił i energii na cały dzień. Jednak w tym roku nie wyszedł mi pomarańczowy tylko taki bardziej stonowany żółty, ale także bardzo pyszny.
Dżem z dyni wykonuję bez dodatków czyli tylko dynia i cukier.
Gorąco polecam !!
dynia średniej wielkości około 4 kg
cukier do smaku około 1/2 kg
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona.
Dynię pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem i podlać małą ilością wody aby się nie przypaliła.
Podgrzewać na małym ogniu do zmiękczenia dyni.
Miękką dynię zblendować na puree i smażyć do odparowania wody i do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dodać cukier i chwilę jeszcze smażyć.
Gorącą dynię przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Pasteryzować 10 minut.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/dzem-z-dyni