Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agata BaranowskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)
dyniacukierjabłkapomarańczaporzeczkiskórka pomarańczowaDżem z dyni - sposób przygotowania:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z
cukrem i odstawić na 2 godz.
Jabłka umyć i również zetrzeć na tarce.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki. Gdy
dynia puści sok, dodać
jabłka,
pomarańczę,
porzeczki oraz skórkę otartą z
pomarańczy i na małym ogniu gotować około 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.Gorący wkładać do wyprażonych słoików twist off. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Dynia na talerzu nie straszy

podawać z grzankami i posypać po wierzchu
zieleniną. Zupa z dyni z
porto Imbirowa zupa z dyni Zupa
dyniowo-kokosowa Zupa dyniowa
Dynia do słoika marsz!
Dynia lubi zimować w słoikach. Można zamarynować ją w kawałkach lub zrobić
dżem . Marynowana
dynia 2 kg dyni 1 szklanka
octu 10% 15 łyżeczek
cukru 2l
wody