ßßß Cookit - przepis na Dżem z dyni

Dżem z dyni

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agata Baranowska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
dynia
cukier
jabłka
pomarańcza
porzeczki
skórka pomarańczowa
Dżem z dyni - sposób przygotowania: Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godz. Jabłka umyć i również zetrzeć na tarce. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki. Gdy dynia puści sok, dodać jabłka, pomarańczę, porzeczki oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować około 30 min. Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików twist off. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Dynia na talerzu nie straszy
podawać z grzankami i posypać po wierzchu zieleniną. Zupa z dyni z porto Imbirowa zupa z dyni Zupa dyniowo-kokosowa Zupa dyniowa Dynia do słoika marsz! Dynia lubi zimować w słoikach. Można zamarynować ją w kawałkach lub zrobić dżem . Marynowana dynia 2 kg dyni 1 szklanka octu 10% 15 łyżeczek cukru 2l wody
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5579436/dzem+z+dyni/p