Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Junona Lamcha-Grynberg

Fot. Agata Jakubowska / AgencjaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Mak:1 puszka masy makowejdowolne
bakalie3 łyżki
śmietanyew. kieliszek (100 ml)
rumu lub
likieru amarettoew. łyżka
cukier +waniliowy">cukru
waniliowegoCiasto:30 dag
mąki1/2 kostki miękkiego
masła10 dag
cukier +puder">cukru pudru3
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietanycukier i
białko do przybraniaŁamańce z
makiem - sposób przygotowania: Z puszki
maku odłóż 2-3 łyżki (możesz dodać je na przykład do klusek z
makiem). Pozostały
mak wymieszaj z
bakaliami i
śmietaną (ew.
rumem) i przełóż do małych foremek do 3/4 wysokości. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj papier do pieczenia, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożyczkami wytnij razem z papierem nieco większe niż foremki z
makiem "przykrywki". Wytnij w nich wzorki foremkami do pierników. Rozłóż na foremkach z
ciastem papierem do góry i pomagając sobie nożem, zdejmij papier. Ciasto dociśnij do brzegów foremek. Posmaruj
białkiem, oprósz grubym
cukrem. Upiecz na złoty kolor - ok. 15 minut.Smakołyki z korca
maku
pisownia zachowana z książki "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera) Łamańce z
makiemŚwięta na lekko

Choć dania są postne, wigilijna kolacja nie ma zazwyczaj wiele wspólnego z poszczeniem. W efekcie czasem nim dotrzemy do połowy menu, nasz żołądek
mówi "dość". Uszka, pierogi z
kapustą,
ryby w kilku wariantach, makowce, łamańce z
makiem - raz do roku można sobie pofolgować. Jeśli jednakŚwięta smakują
bakaliami
słodki
mak z dodatkiem
bakalii, który obecni na wieczerzy goście zjadają z jednego naczynia za pomocą kawałków ciasta. Nazwa "łamańce" wzięła się stąd, iż niegdyś ciasto do tej potrawy pieczono w jednym kawałku i później łamano. Łamańce z
makiem Mak: 1 puszka masy makowej dowolne
bakalie 3