ßßß Cookit - przepis na Łamańce z makiem

Łamańce z makiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Agata Jakubowska / Agencja
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Mak:
1 puszka masy makowej
dowolne bakalie
3 łyżki śmietany
ew. kieliszek (100 ml) rumu lub likieru amaretto
ew. łyżka cukier +waniliowy">cukru waniliowego
Ciasto:
30 dag mąki
1/2 kostki miękkiego masła
10 dag cukier +puder">cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier i białko do przybrania
Łamańce z makiem - sposób przygotowania: Z puszki maku odłóż 2-3 łyżki (możesz dodać je na przykład do klusek z makiem). Pozostały mak wymieszaj z bakaliami i śmietaną (ew. rumem) i przełóż do małych foremek do 3/4 wysokości. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj papier do pieczenia, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożyczkami wytnij razem z papierem nieco większe niż foremki z makiem "przykrywki". Wytnij w nich wzorki foremkami do pierników. Rozłóż na foremkach z ciastem papierem do góry i pomagając sobie nożem, zdejmij papier. Ciasto dociśnij do brzegów foremek. Posmaruj białkiem, oprósz grubym cukrem. Upiecz na złoty kolor - ok. 15 minut.
Smakołyki z korca maku
pisownia zachowana z książki "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera) Łamańce z makiem
Święta na lekko
Choć dania są postne, wigilijna kolacja nie ma zazwyczaj wiele wspólnego z poszczeniem. W efekcie czasem nim dotrzemy do połowy menu, nasz żołądek mówi "dość". Uszka, pierogi z kapustą, ryby w kilku wariantach, makowce, łamańce z makiem - raz do roku można sobie pofolgować. Jeśli jednak
Święta smakują bakaliami
słodki mak z dodatkiem bakalii, który obecni na wieczerzy goście zjadają z jednego naczynia za pomocą kawałków ciasta. Nazwa "łamańce" wzięła się stąd, iż niegdyś ciasto do tej potrawy pieczono w jednym kawałku i później łamano. Łamańce z makiem Mak: 1 puszka masy makowej dowolne bakalie 3
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744892/lamance+z+makiem/p