ßßß
Składniki:Kruchy spód:300 g mąki (najlepiej krupczatki)200 g masła100 g cukru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanyNadzienie:pół kg półtłustego twarogu1 szklanka cukru4 łyżki pasty tahini2 białkaPrzygotowanie:Ciasto kruche:Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt jajka (brzegi zagiąć do środka). Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i włożyć do lodówki na 30-60 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg). Wyjąć ciasto z lodówki, wstawić do piekarnika i piec przez 15 min - do zarumienienia.W międzyczasie przygotować nadzienie :Twaróg zmielić, np. w malakserze, następnie utrzeć z cukrem i pastą tahini. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 ° C. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec przez 30 min.Po całkowitym wystudzeniu dowolnie udekorować.