Wykonanie
Przyznam, że za mazurkami nie przepadam, kupne w ogóle mi nie smakują, więc od jakiegoś czasu robię tylko ten - m azurek ekspresowy . W tym roku postanowiłam coś dodać do ubogiego repertuaru mazurkowego i... jest to naprawdę bardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek
serowy z
chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :)

Składniki:Kruchy spód:300 g
mąki (najlepiej krupczatki)200 g
masła100 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)2 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietanyNadzienie:pół kg półtłustego
twarogu1 szklanka
cukru4 łyżki pasty tahini2
białkaPrzygotowanie:Ciasto kruche:Posiekać
masło z
mąką i
cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać
żółtko i jogurt/
śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt
jajka (brzegi zagiąć do środka). Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i włożyć do lodówki na 30-60 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg). Wyjąć ciasto z lodówki, wstawić do piekarnika i piec przez 15 min - do zarumienienia.W międzyczasie przygotować nadzienie :
Twaróg zmielić, np. w malakserze, następnie utrzeć z
cukrem i pastą tahini. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z
białek.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 ° C. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec przez 30 min.Po całkowitym wystudzeniu dowolnie udekorować.