ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany wątróbką

Kurczak faszerowany wątróbką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
Składniki: 1 kurczak (ok. 1 kg)
1/2 łyżeczki soli
1 mały ząbek czosnku
zmiażdżony
1 łyżeczka masła .
Farsz: 1 wątróbka
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
1 jajko
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta suszonej mięty
sól
pieprz do smaku
125 ml białego wina
Kurczak faszerowany wątróbką - sposób przygotowania: 1.Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
2. Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
3. Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
4. Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
5. zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200°C, często polewając winem.
Winegret
ostatni jest najwłaściwszym dodatkiem do sałaty, kiedy podajemy obok młode ziemniaki z koperkiem i pieczonego kurczaka faszerowanego wątróbką, bułką i zieleniną. Ale taki zestaw funkcjonuje u mnie trochę jak potrawy świąteczne podawany przy wyjątkowych okazjach. Na co dzień sałatę i nie tylko ją doprawiam
Świąteczne mięsiwa
wypełnieniu kurczaka farszem mięso staje się aromatyczne, a polewanie go winem chroni przed wysychaniem. Przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej! Kaczka wymaga dłuższej chwili spędzonej w piekarniku, ale jest stosunkowo prosta w przygotowaniu. Dlatego warto ją
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/23184463/kurczak+faszerowany+watrobka/p