Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)Składniki: 1
kurczak (ok. 1 kg)1/2 łyżeczki
soli1 mały ząbek
czosnkuzmiażdżony1 łyżeczka
masła .Farsz: 1
wątróbka1/2 szklanki
kaszy manny2 łyżeczki drobno posiekanego
koperku1
jajko1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichszczypta suszonej
miętysólpieprz do smaku125 ml
białego winaKurczak faszerowany
wątróbką - sposób przygotowania: 1.
Kurczaka nacieramy
solą z
czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami
czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.2. Sparzoną wrzątkiem
wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy
kaszę,
koperek,
żółtko,
zioła prowansalskie oraz
miętę. Solimy,
pieprzymy, dokładnie mieszamy.3.
Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.4.
Kurczaka smarujemy wewnątrz
masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka
razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił
tuszkę.5. zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy
kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200°C, często polewając
winem.
Winegretostatni jest najwłaściwszym dodatkiem do
sałaty, kiedy podajemy obok
młode ziemniaki z
koperkiem i pieczonego
kurczaka faszerowanego
wątróbką,
bułką i
zieleniną. Ale taki zestaw funkcjonuje u mnie trochę jak potrawy świąteczne podawany przy wyjątkowych okazjach. Na co dzień
sałatę i nie tylko ją doprawiamŚwiąteczne mięsiwa

wypełnieniu
kurczaka farszem
mięso staje się aromatyczne, a polewanie go
winem chroni przed wysychaniem. Przepis na
kurczaka faszerowanego
wątróbką Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej!
Kaczka wymaga dłuższej chwili spędzonej w piekarniku, ale jest stosunkowo prosta w przygotowaniu. Dlatego warto ją