Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.

Fot. Agnieszka i Michał WolniakowieCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (124 głosy)
kaczka świeża lub mrożona o wadze 1.5-2 kg8 dość kwaśnych
jabłek (szara reneta lub antonówka)czubata łyżka
majeranku3-4 łyżki
żurawiny lub
borówek do
mięsa2 łyżki
oliwyłyżka
soku z cytrynycukierpieprzsóloliwa lub
słonina do posmarowania formy
Kaczka pieczona z
jabłkami - sposób przygotowania: Rozmrożoną (albo świeżą)
kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a
potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia).
Skrop ptaka wewnątrz
sokiem z cytryny, natrzyj całego
solą,
pieprzem, połową
majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na 2-3 godz. do lodówki. Niech kruszeje. Przygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem
kaczki z lodówki.
Jabłka umyj, 2-3 obierz, pozostałe odłóż. Obrane
owoce przetnij na ćwiartki, powycinaj z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie wymieszaj je z pozostałym
majerankiem i napełnij tym farszem
kaczkę. Następnie zaszyj otwór bawełnianą nitką - najlepiej na okrętkę. Nagrzej piekarnik do temperatury 170-190°C. Dno brytfanki posmaruj
oliwą albo kawałkiem
słoninki. Włóż tam
kaczkę,
skrop lekko
wodą i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas polewaj
tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra ptaka zacznie się rumienić, wówczas wysuń na chwilę naczynie i czubkiem noża ponacinaj ją w kilku miejscach. Przy okazji polej
kaczkę wytworzonym sosem. Po 45 min przekręć ją, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Jeśli twoja
kaczka piecze się już 80 min, wyjmij ją na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórę
między udami a korpusem z obu stron. Oceń też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykryj brytfannę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min sprawdź, czy ptak już się upiekł: nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny. Jeśli jest różowy,
tuszkę trzeba jeszcze dopiec. Czas pieczenia
kaczki zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg sztukę musisz piec od 90 min do 2 godz. Po wstawieniu
kaczki do piekarnika wydrąż gniazda nasienne z
jabłek, które odłożyłaś. Powstałe zagłębienia napełnij
żurawiną,
borówką albo
cukrem (łyżeczka na każde
jabłko). Ułóż
jabłka na blaszce i na 35-40 min przed zakończeniem pieczenia
kaczki wstaw do piekarnika. Możesz
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając środki, posłodzić, posypać
majerankiem i 10-15 min dusić w rondelku na tłuszczu (1-2 łyżki) z
kaczki. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy uznasz, że
kaczka jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gdy będzie odpoczywała,
soki równomiernie rozłożą się w całym
mięsie. Następnie przełóż
kaczkę na deskę i
ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje. Ułóż
mięso na ogrzanym półmisku, a z brytfanny zlej tłuszcz. Sosem, który został na dnie, polej
kaczkę. Obok
mięsa poukładaj gorące
jabłka.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na
kaczkę z
jabłkami i
żurawinąUgotuj.to na Święta: przystawka z piersi
kaczki
Kaczka pieczona z
jabłkami albo
kaczka w pomarańczach to eleganckie danie na świąteczny obiad. Szef Adam Michalski prezentuje dwa sposoby na podanie pieczonej piersi
kaczki - jako przystawkę oraz w
sałatce.PRZYSTAWKA Z PIERSI Z
KACZKI BARBERYJSKIEJ Składniki:2 piersi
kaczki barberyjskiej, ze skórąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu