Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Czekolada z ulubionymi dodatkami to często najlepszy prezent jaki możemy otrzymać lub podarować, no bo kto jej nie lubi, w końcu występuje w tylu rodzajach , że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Moja to mieszanka
czekolady mlecznej i gorzkiej, 50 procentowej. Dodałam do niej trochę
masła aby ładniej się roztopiła, zaromatyzowałam
wanilią i zwieńczyłam
bakaliami, w dużej ilości. Jest to piękny prezent , zapadający w pamięć.
Składniki:forma o średnicy 30 cm150 g
mlecznej czekolady*150 g
czekolady deserowej*40 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g mieszanki studenckiej ( różne
orzechy z
rodzynkami,np. Feliks)50 g
suszonych moreli70 g pestek
słonecznikaPrzygotowanie:
Czekoladę z
masłem i esencją wkładamy do grubej szklanej miski.
Morele siekamy.Na gazie stawiamy garnek z
wodą, gdy się zagotuje stawiamy na niej miskę. Topimy
czekoladą.Na suchej patelni podprażamy
słonecznik.1/2
słonecznika dodajemy do
czekolady, mieszamy, gorącą wylewamy na wyłożoną folią spożywczą formę.Na wierzchu tabliczki wysypujemy
słonecznik,
morele i
orzechy, wbijamy je w
czekoladę łyżką lub szpatułką.Chłodzimy aż stężeje.Zimną wkładamy do opakowań lub serwujemy.Powiązane notki:Placuszki – Pancakes z
bakaliami – prezent w słoikuMazurek
brzoskwiniowy z
pomarańczą i
czekoladowy z
figamiPischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSzybkie Crossainty – rogaliki z
ciasta francuskiego z
czekoladą i
orzechamiSłodka kąpiel z pianką, czyli
mus czekoladowy z karmelizowanymi
owocami i
bezą