ßßß
Składniki:forma o średnicy 30 cm150 g mlecznej czekolady*150 g czekolady deserowej*40 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mieszanki studenckiej ( różne orzechy z rodzynkami,np. Feliks)50 g suszonych moreli70 g pestek słonecznikaPrzygotowanie:Czekoladę z masłem i esencją wkładamy do grubej szklanej miski.Morele siekamy.Na gazie stawiamy garnek z wodą, gdy się zagotuje stawiamy na niej miskę. Topimy czekoladą.Na suchej patelni podprażamy słonecznik.1/2 słonecznika dodajemy do czekolady, mieszamy, gorącą wylewamy na wyłożoną folią spożywczą formę.Na wierzchu tabliczki wysypujemy słonecznik, morele i orzechy, wbijamy je w czekoladę łyżką lub szpatułką.Chłodzimy aż stężeje.Zimną wkładamy do opakowań lub serwujemy.Powiązane notki:Placuszki – Pancakes z bakaliami – prezent w słoikuMazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figamiPischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSzybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechamiSłodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i bezą