Wykonanie
Skojarzenie tego deseru z popularnym batonikiem nasuwa się samo.
Orzechy, karmel i
czekolada to najbardziej charakterystyczne cechy Snickersa, a właśnie z takich składników stworzyłam ten deser.Jest to jego uproszczona wersja, bo rezygnujemy w niej z samodzielnego przygotowywania karmelu lub kajmaku z
mleka skondensowanego i wykorzystujemy gotowy produkt.Jeśli jednak macie chęć to zróbcie kajmak z
mleka skondensowanego - albo ze słodzonego gotując je w puszce jakieś 2 godziny, albo z niesłodkiego dodając do niego kawałek
masła i
cukier do smaku.Ja po prostu miałam w szafce kajmak, któremu kończył się termin przydatności, więc go wykorzystałam.Podobnie z
orzechami - ja dodałam prażone laskowe,
migdały i
nerkowce, ale na dobrą sprawę nadadzą się dowolne - jedyna uwaga, to aby duże
orzechy (włoskie, brazylijskie) pokroić na mniejsze kawałki, to łatwiej będzie
potem porcjować nasz deser.
Polewa czekoladowa też zależy od gustu - ja mam
mleczno-gorzką, gdzie jakieś 65% stanowi
mleczna a resztę dopełniłam gorzką.Deser nie jest sztywny, kajmak pozostanie lejący, ale to naprawdę nie kłopot. :)"Snickers"
Składniki:puszka masy krówkowej/kajmakuok 100-150g dowolnych
orzechów100g
czekolady10g
masłaProstokątną blachę wykładamy dokładnie folią spożywczą. Wykładamy na nią kajmak i wyrównujemy.Wysypujemy
orzechy równą warstwą na całą masę i "wklepujemy" je w kajmak.W rondelku rozpuszczamy
czekoladę razem z
masłem.Wylewamy na kajmak i dokładnie rozprowadzamy na powierzchni.Wstawiamy do lodówki aż
czekolada się całkiem zetnie.Następnie wywracamy deser na deskę do krojenia
czekoladą do dołu. Delikatnie zdejmujemy folię z warstwy kajmakowej, dzielimy na porcje.Przechowujemy w lodówce, aby
czekoladowy spód pozostał sztywny.Smacznego!