ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowo - morelowa pasta do chleba (dla dzieci)

Brzoskwiniowo - morelowa pasta do chleba (dla dzieci)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam to co pyszne, to co słodkie i to co zdrowe zarazem. I to jest właśnie taka propozycja. Pyszna, słodka i zarazem bardzo zdrowa pasta do chleba, nalesników, ciast czy czego tam jeszcze chcecie :) Do jej wykonania potrzebne są 3 składniki i blender. Niektórym pewnie w to trudno uwierzyć, ale z połączenia słonecznika, suszonych moreli i brzoskwiń wychodzi coś obłędnie pysznego. :) W sam raz dla dzieciaków i tych dorosłych co tak jak ja kochają to co słodkie :)
Składniki:
1 czubata szklanka słonecznika (my używamy tego bio)
200 g suszonych moreli (my używamy tych bio - nie mają barwników)
2 brzoskwinie (u nas tym razem z puszki, bo innych nie było, można też dać 2 pomarańcze)
Przygotowanie:
1. Słonecznik opłukać na sicie i zalać w naczyniu wodą (na 1 szklankę słonecznika przypadają 2 szklanki wody), a nastepnie odstawić na noc do lodówki.
2. Ma drugi dzień wkładamy słonecznik, pokrojone miękkie morele i brzoskwinie do blendera i miksujemy, aż składniki utworzą gładką, jednolitą masę.
Moja rada: jeśli używacie brzoswiń świeżych lub pomarańczy najpierw obierzcie je ze skórki i zostawcie sam miąższ.
Jeśli skłądniki nie chcą się blendować, musicie je przemieszać i docisnąć jakąs łyżką - chyba, ze używacie blendera ręcznego, wtedy ten problem odpada.
3. Gotową masę wkladamy do słoika i przechowujemy w lodówce około 5 dni.
Pasta jest po prostu pyszna, idealna do chleba, sucharów, wafli ryżowych i naleśników, jest też bardzo słodka choć nie ma w niej ani grama cukru :)
Mniam :)
Polecam - inspirację do przepisu znalazłam na stronie olgasmile.com.
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/01/brzoskwiniowo-morelowa-pasta-do-chleba.html