Wykonanie
Uwielbiam to co pyszne, to co słodkie i to co zdrowe zarazem. I to jest właśnie taka propozycja. Pyszna, słodka i zarazem bardzo zdrowa pasta do
chleba, nalesników, ciast czy czego tam jeszcze chcecie :) Do jej wykonania potrzebne są 3 składniki i blender. Niektórym pewnie w to trudno uwierzyć, ale z połączenia
słonecznika,
suszonych moreli i
brzoskwiń wychodzi coś obłędnie pysznego. :) W sam raz dla dzieciaków i tych dorosłych co tak jak ja kochają to co słodkie :)Składniki:1 czubata szklanka
słonecznika (my używamy tego bio)200 g
suszonych moreli (my używamy tych bio - nie mają barwników)2
brzoskwinie (u nas tym razem z puszki, bo innych nie było, można też dać 2
pomarańcze)Przygotowanie:1.
Słonecznik opłukać na sicie i zalać w naczyniu
wodą (na 1 szklankę
słonecznika przypadają 2 szklanki
wody), a nastepnie odstawić na noc do lodówki.2. Ma drugi dzień wkładamy
słonecznik, pokrojone miękkie
morele i
brzoskwinie do blendera i miksujemy, aż składniki utworzą gładką, jednolitą masę.Moja rada: jeśli używacie brzoswiń świeżych lub
pomarańczy najpierw obierzcie je ze skórki i zostawcie sam miąższ.Jeśli skłądniki nie chcą się blendować, musicie je przemieszać i docisnąć jakąs łyżką - chyba, ze używacie blendera ręcznego, wtedy ten problem odpada.3. Gotową masę wkladamy do słoika i przechowujemy w lodówce około 5 dni.Pasta jest po prostu pyszna, idealna do
chleba, sucharów,
wafli ryżowych i naleśników, jest też bardzo słodka choć nie ma w niej ani grama
cukru :)Mniam :)Polecam - inspirację do przepisu znalazłam na stronie olgasmile.com.