Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Tą
nalewkę możecie wykonać o każdej
porze roku i na każdą okazję. Jest korzenna, o wyraźnej alkoholowej nucie, choć przyjemnie się ją sączy. Rozgrzewający prezent dla tych , którzy zawsze mają problem co podarować mężczyźnie . Przygotujcie ją kilka tygodni wcześniej, z czasem zyskuje na smaku, ale to nie tajemnica.
Składniki2 x 500 ml400 ml
spirytusu500 ml
wody100 ml
syropu malinowego4 laski
cynamonu4
goździki1
laska wanilii1 szklanka
cukru4-5 torebek
herbaty korzennej ( np. Śliwkowej z
cynamonem Tekkane )Przygotowanie:
Wodę zagotować z lasami (
wanilię przekroić wzdłuż na pół ) .Dodać
herbatę, wyłączyć palnik i parzyć ją 10 minut. Wystudzić. Wyjąć
przyprawy.Napar wymieszać z
syropem i
spirytusem.Rozlać do butelek. Do każdej włożyć po lasce
cynamonu i połowę
laski wanilii.Odstawić na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce, wstrząsając co kilka dni butelkami.Powiązane notki:
Cukier waniliowy IIBlok
czekoladowy z
bakaliami – na prezentEkstrakt
waniliowy – do ciast, deserów,
kawy, kremówPostna
Kapusta z
grzybami i wędzoną
Śliwką – ala bigosAdvocat,
Ajerkoniak,
likier jajeczny – najlepszy przepis